Kultura

Mladi muzičari osvojili publiku

Zvuci viole i violine, mladih niških muzičara Radoša Veljkovića i Sanje Jović Đorđević, prošlog četvrtka podarili su publici neverovatan muzički doživljaj, o čemu su svedočili česti aplauzi.

“Publika je aplaudirala između stavova, što je neuobičajeno. Ne znam da li je to bilo pod naletom njihovog zadovoljstva, ali smo dobili ovacije”, rekao je Niškim Vestima Radoš Veljković.

Bruhov “dupli” koncert koji su kao solisti odsvirali uz pratnju Simfonijskog orkestra, u originalu je napisan za klarinet i violu.

“Svirali smo koncert koji je prijemčiv i publici koja ne sluša klasičnu muziku. Za bis smo odsvirali Hendlovu “Pasakalju” u obradi Halvorsena, što je produžilo naš nastup za još osam minuta. Osluškivali smo publiku koja je od nas očekivala još malo muzike. Da nije bilo tako, pokupili bismo se i otišli sa bine”, kaže violinistikinja Sanja Jović Đorđević.

Radošu Veljkoviću, violisti koji potiče iz muzičke porodice, ovo je bio prvi solistički nastup uz pratnju orkestra.

“Svirao sam sa korepetitorima i u kamernim ansamblima ali ovo je potpuno drugačije iskustvo. Orkestar mi je dao takvu moć i podršku, što me je mnogo inspirisalo”, dodaje Radoš.

U njihvom nastupu bilo je improvizacije, ili, kako su je nazvali, “umetnosti momenta”.

“Muzika se stvara u trenutku. Mi vežbamo da bismo došli do trenutka kada izađemo na scenu i odsviramo sve što smo zamislili, ali može da se desi da u Spanijamomentu naiđe inspiracija da nešto interpretiraš drugačije”, kaže Sanja.

Njihova saradnja počela je zahvaljujući zajedničkom putovanju u Španiju, na turneji sa Simfonijskim orkestrom. Tada su shvatili da su sličnog senzibiliteta. Buduće zajednčke projekte još nisu planirali, ali se slažu da je takva mogućnost otvorena.

Sanja, koja je i zamenik koncertmajstora u Simfonijskom orkestru, planira nastup na NIMUS-u, ali i na sledećem Nišvilu. Na niškom džez festivalu sviraće Geršvina, a kako kaže, spoj džeza i klasične muzike nije ni malo jednostavan.

“Tu nema prostora za slobodno izvođenje nego je ispisana improvizacija. Improvizacije su naročito nezgodne ako ih napiše prilično dobar violinista, a u ovom slučaju su to obrade Jaše Hajfeca. Međutim, to je onaj duh pokreta, duh zbivanja koji je meni prijemčiv i simpatičan“, dodaje ona.

Inače, na premijernom koncertu Simfonijskog orkestra koji je održan 3. marta, kao solisti su nastupili i violisti Saška Stojanov Krstić i Vladan Veljković.

 

 

                                                                                                                                                              

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com