Društvo

Zatvorski putevi droge

Da, droge ima u niškom Kazneno-popravnom zavodu potvrđuje upravnik Aleksandar Grbović, jer zakon i ljudska prava štite osuđenike kaže on za Niške Vesti.

U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu trenutno kaznu izdržava 1260 osuđenika uz pritvorena lica, brojka prelazi 1300 ljudi. Svakodnevno svi oni dobijaju poklone i imaju posete. To je veliki broj ljudi i kilogrami poklona koji mora da se prekontrolišu.

Osuđenici su sve domišljatiji kako da u zavod dopreme narkotike, u tome im pomažu prijatelji i rodbina koja kasnije za ove prekršaje bude sudski gonjena. Osim što su osuđenici vrlo maštoviti kako u zatvor da im se dopremi droga, njihovim “saradnicima” je potrebna i hiruška preciznost da se neke od zamisli i ostvare. 12788081 981194345302900 439070230 n

Dobijanje “poklona” je potuno legitimno i u zakonu predviđeno. Osim toga zakon je vezao ruke Kazneno-poravnom zavodu da može da bez spcijalne dozvole pregleda telesne otvore osuđenih lica, to omogućava da se droga dopremi u anusu. Na desetine pokušaj unošenja droge i drugih zabranjenih sredstava u telesne šupljine zabeleženo je samo u toku minule godine.

“Kada me novinari pitaju – Da li ima droge u zavodu? Ja odgovorim, DA ima. Oni ostanu u čudu. Ja onda objasnim da mi nemamo dozvolu da pregledamo telesne šupljine osuđenim licima i da ne smemo da zabranimo donošenje poklona, jer to zakon predviđa. Ja mislim da sve može da se spreči, ako se sve uredi tako, da osuđenici moraju sve što im je potrebno da nabave u našoj zavodskoj kantini, po cenama koje su kao u gradu i onda je isključeno da im se kroz cigarete i hranu dopremi droga” kaže za Niške Vesti Aleksandar Grbović, upravnik niškog Kazneno-popravnog zavoda.

Na priče da se droga unosi u rubu od donjeg veša, paklicama cigara i tegli sa zimnicom smo već navikli ali da se droga doprema u pakovanju kikirikija, sitnim kolačima i na razglednicama to su već noviteti.

droga u razglednici1

Drogu u zatvor upakovanu dopremaju najbliži, u časopisima i knjigama, bananama, grickalicama, cigaretama, Ferveksu, pasti za zube…nisu izostale ni tegle sa ljutim papričicama, džemom.

droga njamb11

Primopredaja se često vrši kroz “ljubavnu sobu” u kojoj osuđenici bez nadzora imaju posete svojih supruga i devojaka.  Zakon takvu posetu predviđa i dozvoljava, zato je teško stati na put ovoj zloupotrebi.

“Interesantan je i podatak da se na spisku poseta za “ljubavnu sobu” čak 43 osuđenika nađe ime jedne “gospođe”, što predstavlja prostituciju”, kaže za Niške Vesti upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Grbović.

[foldergallery folder=”images/galleries/Dopremanjedroge”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com