Politika

Nova deponija izazvala pometnju u gradskoj skupštini

Gradska skupština dala je zeleno svetlo da budući privatni partner u izgradnji i upravljanju regionalnim reciklažnim centrom „Keleš“ može da koristi sredstva iz javnih fondova kao investiciju u ovaj projekat. Odbornici niškog parlamenta su usvojili ovu odluku u ime ostalih sedam opština koje učestvuju u projektu, uprkos tome što se o „Kelešu“ vodila žestoka rasprava u Skupštini.

Ova koncesija dovešće Niš u potpuno podređen položaj, a građane u robovski odnos narednih 25 godina jer će kroz povećane troškove odvoza smeća plaćati nečiju masnu proviziju“, rekao je Milan Lapčević iz DSS-a.

Odbornička grupa Koalicija za Niš i DSS, tražila je da ova tačka bude povučena sa dnevnog reda. Za skupštinskom govornicom čulo se da ovaj akt ne sme da se usvoji na brzinu, već da treba da bude odluka sledećeg saziva parlamenta.12804104 10209099550432157 1632937177 n

To je bio stav i Javno komunalnog preduzeća „Mediana“, čiji su radnici kamionima protestovali trubeći ispred skupštine.

Međutim, direktor Regionalne razvojne agencije Jug Bojan Avramović kaže da će Niš imati samo korist od ove investicije. Na prigovor Lapčevića da će grad plaćati penale ako ne isporuči dogovoreni minimum otpada, on kaže da Niš i region proizvode mnogo više smeća i da nema bojazni da neće ispuniti normu. Osim toga, „Keleš“ će morati da otkupi sav otpad, jer nije predviđen gornji limit.

„Odbornici su i ranije glasali za ovaj koncesioni akt, a sada su pokazali elementarno nepoznavanje materije. Očigledno je u pitanju predizborna kampanja, a JKP „Mediana“ već godinama pokazuje koliko je nesposobna kada je upravljane otpadom u pitanju“, rekao je Avramović.

Dve firme su u izboru za privatnog partnera u izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Keleš“, a to su „Helektor“ iz Grčke i „Urbaser“ iz Španije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com