Društvo

Radnicima Niša prva rata do kraja godine

Od ponedeljka 7. marta počeće evidentiranje potraživanja radnika propalih društvenih preduzeća iz Niša. Najverovatnije preko Centra za socijalni rad, najavio je gradski većnik Mihajlo Zdravković.

“Evidentiraćemo radnike firmi koje su i dalje aktivne u Agenciji za privredne registre i koje su u stečaju, a Ministarstvo finansija i Ministarstvom za rad će ponuditi radnicima model otplate” rekao je Zdravković.

 

Radnicima bi, kako je najavljeno, trebalo da stignu rešenja o isplati kao što je bio slučaj sa vojnim penzionerima. Ukoliko ne budu prihvatili ono što im država ponudi, moćiće da nastave postupak pred sudovima. Spisak kome i koliko država duguje trebalo bi da bude završen do kraja marta. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da prvu ratu isplate radnici mogu da očekuju do kraja godine.

“Ispravljajući nepravdu koja traje od 2001. godine mi ne možemo da kršimo zakon, moramo da ispoštujemo proceduru. Ipak, očekujemo prvu ratu isplate do kraja 2016.godine”, rekao je Perišić.

Bivši ranik fabrike MIN “Specijalna vozila” Zoran Nešić, koji štrajkuje glađu već 43 dana zbog 6,5 miliona dinara neisplaćenih zarada, kaže da je ovo znak da radna grupa do sada nije uradila ništa i da se u Nišu kreće iz početka.

“Nastaviću štrajk zbog toga što zahtevam da mi se dug isplati odjednom, a ovo što pominju da će jedna rata biti isplaćena do kraja godine mi je sve nesigurno”, kaže Zoran Nešić.

Gradonačelnik Perišić je najavio mogućnost da se radnicima isplati jednokratna pomoć iz gradskih budžetskih rezervi, dok ne dobiju novac koji im država duguje. Da lokalna samouprava evidentira dugovanja radncima dogovoreno je na sastanku sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, državnim sekretarom u ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem i ministrom za rad Aleksandrom Vulinom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com