Politika

Niš uzima kredit za škole i komunalna preduzeća

Uskoro kreće prva faza kreditnog zaduživanja grada Niša za ovu godinu.

Uprava za javni dug Ministarstva finansija odobrila je ukupan kredit od 300 miliona dinara za tekuću likvidnost, a prva tranša iznosiće oko 100 miliona. Najveći deo novca otićiće školama ali i komunalnom sektoru jer su u RINO sistemu i postoje zakonski rokovi za izmirenje obaveza, čulo se na Gradskom veću.

„Moramo da omogućimo školama normalno funkcionisanje, bez obzira na to što smatramo da su neki njihovi troškovi neopravdani“, rekao je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

Praksa je u poslednjih desetak godina pokazala da je u prvom tromesečju priliv u gradski budžet najslabiji, zbog čega mu je takođe potrebna ova finansijka injekcija, rekli su na Gradskom veću.

„Moramo da održimo budžet likvidnim da ne bismo imali problema sa transferima iz republike kao ovog meseca“, dodao je Slavković.

Prvih 100 miliona dinara od kredita može se očekivati za desetak dana. Kada će grad uzeti ostatak koji je predviđen budžetom za ovu godinu zavisiće od dinamike kojom obaveze pristižu na naplatu. Ipak, pozajmljeni novac grad će morati da vrati u toku ove godine.

Inače, gradski većnik Jovan Stojković bio je protiv usvajanja odluke o podizanju kredita, a Slavković je to opravdao njegovim neredovnim dolaskom na sednice i time da većnik nije dobro informisan o situaciji u kojoj se grad nalazi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com