Društvo

Komunalni policajci dobijaju veća ovlašćenja

Novim zakonom o komunalnoj policiji, komunalci bi trebalo da dobiju veća ovlašćenja. Zbog toga će grad Niš ustanoviti komisiju koja će biti zadužena za eventualne pritužbe građana na rad ove službe.

 

Svako ko misli da mu je komunalni policajac povredio prava nepoštujući zakon, moćiće da uloži žalbu u roku od 30 dana.

„U strahu da pojedinci ne pređu meru svoje nadležnosti i postupanja u zakonom utvrđenom postupku, zakonodavac je i ranije predvideo osnivanje ove komisije ali smo mi to sada dogovorili“ rekao je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković na sednici Gradskog veća.

Građani će moći da se žale načelniku Komunalne policije koji će žalbu predstaviti ostatku komisije. U ovom telu bi trebalo da budu i tri odbornika i predstavnik policije opšte nadležnosti.

„Ovo telo će biti ustanovljeno posle sednice gradskog parlamenta“, dodao je Slavković.

Novi Zakon o komunalnoj policiji je u skupštinskoj proceduri, a komunalce bi trebalo da ovlasti da, između ostalog, mogu da postupaju prema maloletnicima, rade u civilu, prikupljaju informacije od građana.

„Promenom Zakona o javnom redu i miru već smo dobili nove nadležnosti, a novim matičnim zakonom i naša ovlašćenja će biti šira“, kaže za Niške Vesti portparol komunalne policije Milan Đorđević.

Ipak, ova komisija neće raspravljati o svakoj pritužbi. Ona bi trebalo da se bavi ozbiljnim primedbama koje se odnose na eventualno krivično delo koje bi komunalni policajac mogao da počini. U ostalim slučajevima, pritužbe građana rešavaće načelnik ove službe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com