Društvo

Legalizacija ili rušenje?

Još samo devet meseci je ostalo vlasnicima bespravno izgrađenih objekata da ih legalizuju. Ko to ne učini sledi rušenje. Država je jasna, a da li će vlasnici iskoristiti šansu koju im je omogućio Zakon o ozakonjenju objekata da to učine dosta jeftinije i jednostavnije.

Vlasnici koji dosad nisu podneli zahtev za legalizaciju, moraće u svom gradu ili opštini uz plaćenu taksu i dokaz o vlasništvu da podnesu izveštaj o zatečenom stanju. Projektni biroi izrađuju potrebnu dokumentaciju, sa potpisom licenciranog inženjera koji time potvrđuje da objekat može da se ozakoni.

kuca“Ključna promena vezana za ovaj zakon je ta što će sada moći da se legalizuje i objekat na kojem su samo izvedeni grubi građevinski radovi. To su objekti koji nemaju priključak za vodu, struju, već su samo ozidani. Prednost je i ta što će sada moći da se legalizuju i pomoćni objekti”, kažu za Niške Vesti u arhitektonskom birou koji izrađuje kompletnu tehničku dokumentaciju u postupku ozakonjenja svih vrsta stambenih i poslovnih objekata VUČIĆ Architekten.

U proces legalizacije ulaze samo oni objekti koji su snimljeni prošle godine juna meseca. Objekti koji imaju građevinsku dozvolu nisu u problemu, dok oni koji su nelegalno građeni, posle juna meseca prošle godine neće moći da se ozakone.

“Za objekte sagrađene do juna 2015. ukoliko nije podneta prijava za ozakonjenje, vlasnik je dužan da građevinskoj inspekciji prijavi objekat, koja nakon toga izlazi na teren, ustanovi da je objekat građen bez dozvole, da rešenje za rušenje sa kojim vlasnik objekta ide u projektantsku kuću, koja radi elaborat. Objekat koji ima elaborat može da se ozakoni”, dodaju u VUČIĆ Architekten.

Okvirna cena elaborata je jedan evro po kvadratu bruto razvijene površine.

Pored osnovnih podataka o objektu ( ime vlasnika, adresa objekta, broj katastarske parcele, ime i licenca odgovornog projektanta), izveštaj sadrži i tehnički opis objekta, instalacije električne energije, vode i kanalizacije, telefon i drugo, kao i podatke o korišćenom građevinskom materijalu i stepenu završenosti.

Takođe, uključuje i grafički prikaz osnove svih spratova, krova, u zavisnosti od veličine objekata i presek, fotografije svih fasada objekata.

Zakon omogućava i invenstitorima legalizaciju zgrade.

U situacijama kada se više ne zna ni ko je on ili ga je nemoguće pronaći, stanari će moći sami da legalizuju svoje nekretnine. U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture ističu da ozakonjenje nije pitanje izbora, već da je ono po novim propisima – obaveza vlasnika objekata.

Vlasnici bespravnih stanova koji ne budu hteli da ih legalizuju po novom Zakonu o ozakonjenju, a nije ih moguće srušiti, plaćaće veći porez na imovinu. Kako najavljuju u Ministarstvu građevine, oni neće moći da ih prodaju niti će takvi stanovi moći da se naslede ili poklanjaju. Rešenja o njihovom statusu će inspektori proslediti Poreskoj upravi i Republičkom geodetskom zavodu.

Predmet ozakonjenja je objekat:

  • zakoji je podnet zahtev za legalizaciju do 29.januara 2014. god.
  • izgraden na osnovu gradevinske dozvole na kojima je prilikom izvodenja radova odstupljeno od izdate gradevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrdenog glavnog projekta
  • za koji nije podnet zahtev za legalizaciju u skladu sa ranije važećim zakonom kojim je bila urađena legalizacija objekata, a koji je vidljiv na satelitskom snimku teritorije Republike Srbije iz 2015. godine. Satelitki snimak je dostupan na uvid građanima u elektronskom obliku na intrenet stranici ministarstva nadležnog za poslove građevinarstva.

Nezakonito izgrađeni objekti, na kojima su izvedeni grubi građevinski radovi sa formiranim konstruktivnim sklopom ( objekat poseduje noseće elemente: temelj, armirano betonske ili čelične stubove sa gredama, odnosno armirano betonske tavanice, krovnu konstrukciju), ali na kojima nije postavljena spoljna stolarija, nisu izvedeni radovi unutrašnjih instalacija, ni završni radovi ( fasaderski, podopolagački, stolarski i sl.), mogu biti predmet ozakonjeja objekta

Takse:

  • U iznosu od 5.000,00 dinara – za ozakonjenje porodičnog objekta ili stana ,korisne povrsine do 100 m2, pomoćne i ekonomske objekte, proizvodne i skladišne objekte,
  • Za porodične stambene objekte i stanove korisne površine od 100m2 do 200 m2, plaća se taksa za ozakonjenje u iznosu od 15.000, 00 din.
  • Za porodične stambene objekte i stanove korisne povrsine od 200m2 do 300m2, plaća se taksa za ozakonjenje u iznosu od 20.000,00 din.
  • Za porodične stambene objekte i stanove korisne površine preko 300m2, plaća se taksa za ozakonjenje u iznosu od 50.000,00 din.
  • Za stambene i stambeno poslovne objekte namenjene tržistu koji se sastoje od više stanova i drugih posebnih delova, korisne povrsine do 500m2 i komercijalne objekte do 500m2, plaća se taksa za ozakonjenje u iznosu od 250.000,00 din
  • Za stambene i stambeno poslovne objekte namenjene tržištu koji se sastoje od više stanova i drugih posebnih delova, korisne površine od 500m2 do 1000 m2 i komercijalne objekte od 500m2 do 1000m2, plaća se taksa za ozakonjenje u iznosu od 500.000,00 din
  • Za stambene i stambeno poslovne objekte namenjene tržištu koji se sastoje od više stanova i drugih posebnih delova, korisne površine od 1000m2 do 1500m2 i komercijalne objekte od 1000m2 do 1500m2, plaća se taksa za ozakonjenje u iznosu od 1.000.000,00 din
  • Za stambene i stambeno poslovne objekte namenjene tržištu koji se sastoje od više stanova i drugih posebnih delova, korisne povrsine do 500m2 i komercijalne objekte do 500m2, plaća se taksa za ozakonjenje u iznosu od 250.000,00 din
  • Za stambene i stambeno poslovne objekte namenjene tržištu koji se sastoje od vise stanova i drugih posebnih delova, korisne površine preko 1500m2 i komercijalne objekte preko 1500m2, plaća se taksa za ozakonjenje u iznosu od 3.000.000,00 din.

Kada nadlezni organ utvrdi da postoji mogucnost ozakonjenja, obavestava vlasnika ne zakonito izgradenog objekta da u roku od 15 dana od dana dostavljanja obavestenja plati taksu za ozakonjenje ,propisanu zakonom.
MOzda moze da koristi u tekstu da bude ubedljiviji
ovo su delovi zakona

 vucicarhitekten

VUČIĆ Architekten izrađuje kompletnu tehničku dokumentaciju u postupku ozakonjenja svih vrsta stambenih i poslovnih objekata.

Podnošenje zahteva za elektronsku građevinsku dozvolu, dizajn enterijera, projekti dogradnje, adaptacije ili rekonstrukcije postojećih objekata. Izrada 3D modela enterijera i eksterijera.

VUČIĆ Architekten poseduje licence Inženjerske komore Srbije.

USLUGE:
Arhitektonski biro specijalizovan za izradu projekata stambenih, poslovnih i privrednih objekata, adaptacija, rekonstrukcija i dogradnju objekata, dizajn enterijera, parcelacije i preparcelacije zemljišta, izrade elaborate o energetskoj efikasnosti zgrada.

  • vucic 07Projektovanje stambenih, privrednih, poslovnih objekata
  • Legalizacija bespravno izgrađenih objekata
  • Parcelacija i preparcelacija zemljišta
  • Izrada elaborata o energetskoj efikasnosti zgrada
  • dizajn enterijera
  • adaptacija, rekonstrukcija i dogradnja objekta
ADRESA
Učitelj Milina 1/5
018/242-113
063/712-15-16
Opširnije pročitajte i
pogledajte GALERIJU fotografija >>>

Niške Vesti
POSLOVNI ADRESAR

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com