Kultura

Niš u ratnom dnevniku ministra vojnog 1915

Večera u 18 časova u Galeriji Srbije, na Sajmu knjiga, biće promovisana knjiga “Niš u ratnom dnevniku ministra vojnog 1915” čiji su autori niški istoričari Aleksandar Dinčić i Bojana Simović.

Pukovnik Radivoje Bojović je pored Nikole Pašića i regenta Aleksandra Karađorđevića bio centralna figura u ratnoj prestonici Srbije i to je prva istorijska vrednost njegovog dnevnika.

Kasnije je označen kao „Crnorukac“ i čovek Dragutina Dimitrijevića Apisa.

Smenjen i progonjen od regenta, on piše bez ikakve mržnje i prezira. To je druga vrednost. Bio je svestan odgovornosti koju nosi, baš kao i drugi političari. To je treća vrednost.

Sve gore pobrojano podstaklo je Dinčića i Simovićevu da kroz dnevnik ispričaju jednu celovitu priču o 300 dana koliko je Niš druge ratne godine bio prestoni grad tadašnje Srbije.

Danas je to tačno sto godina. Čuvajući sećanje na teške i sudbonosne dane kroz koje su prolazili naš narod i vojska i činjenicu da je u pitanju jubilej, gradu i čitaocima darovana je ova knjiga

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com