Kultura

I Nišvilu potrebna pomoć države?!

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je EXIT festival jedan od najvažnijih brendova Srbije i da će Vlada potpisati srednjeročni ugovor o saradnji i podršci festivalu. Naravno posle ovakvih izjava usledila je reakcija organizatora Nišvil festivala koji iz godine u godinu beleži sve veći broj posetilaca, a koji je od države “pomalo” zaboravljen. Danas je na email adrese svih nmedija stiglo otvoreno pismo premijeru.

Otvoreno pismo Nišvila premijeru Aleksandru Vučiću, prenosimo u celosti:

“Nišvil jazz festival podržava odluku Vlade Srbije da potpiše šestogodišnji ugovor sa Exitom jer smatra da je Exit to apsolutno zaslužio, kako promocijom Srbije, tako i generisanjem značajnih sredstava u budžet Srbije. Nišvil očekuje da kao treći brend Srbije u skorijoj budućnosti i on dobije podršku Vlade Srbije, a od ovog saziva Vlade da ispravi nepravdu koju je Nišvilu naneo jedan njen ministar. Sigurni smo da u novijoj istoriji rada Vlade Srbije ne postoji slučaj da je jedan ministar poništio odluku svog prethodnika kako je to učinio ministar Tasovac sa odlukom ministra Petkovića – koji je gradu Nišu, namenski za Nišvil odobrio 3 miliona dinara. 

S obzirom da ste vi bili premijer obojici ministara, obraćamo vam se molbom da pomognete opstanak najveće umetničke manifestacije juga Srbije i to tako što ćete uticati da se ispoštuje prvobitna odluka. Napominjemo da preporuku zaštitnika građana Saše Jankovića da utužimo Ministarstvo kulture nismo realizovali iz poštovanja prema institucijama – kako Ministarstva kulture tako i Vlade Srbije. Verovatno je ministar Tasovac uradio i pozitivne stvari – poput odobrenih 600 miliona grupaciji za kinematografiju i 70 miliona za filmske festivale, ali je oblasti muzike, sa ukupnih 30 miliona raspoloživog budžeta za 340 projekata i festivala(!) – naneo nemerljivu štetu. Nišvilu je za tri godine odobrio ukupno 1 (jedan) milion dinara, a upravo je Nišvil zvanično najbolja manifestacija u promociji turizma Srbije za 2015. godinu i brend umetničke muzike u akciji “Najbolje iz Srbije”.

Iz svih ovih razloga, vaša pomoć u ispravljanju nepravde bila bi neophodna kako bi i ove, kao i prošle godine, Nišvil uspešno organizovao 100 koncerata, ugostio 600 izvođača, okupio 150.000 posetilaca, realizovao mnoge workshopove, izložbe, promocije i sa 400 volontera na najbolji način promovisao omladinski aktivizam”, piše u otvorenom pismu premijeru Aleksandru Vučiću, Nišville jazz festivala i direktora i pokretača Ivana Blagojevića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com