Društvo

Lična karta i dalje (NE)moguća misija

Iako je sredinom januara novi načelnik niške Policije Ninoslav Mitić obećao da više redova za lična dokumenta neće biti, današnja slika ispred jedne od polocijskih stanica u gradu ne govori tako. Gužve su iste i ništa se nabolje nije promenilo.

Ako ste se jutros odvažili i otišli do policijske stanice Brzi Brod, da obavite svoju građansku dužnost i pribavite nova lična dokumenta, morali ste da imate slobodno još barem 4 sata za čekanje kako bi stigli na red da predate papire. U prijemnoj prostoriji bilo je barem pedesetak Nišlija koji su od ranih jutarnjih sati stajali u redu i čekali…kako bi predali dokumenta i zatražili putnu ispravu ili ličnu kartu.

Mnogi su se posle ovog pokušaja uputili u stanicu “Pantelej” po preporuci i obaveštenjima. Kada ste već stigli tamo kažu da ta stanica policije nosi naziv Auto-put a da je zapravo stanica Pantelej, ona koja se nalazi u Knjaževačkoj ulici preko puta Durlanske pijace.

Na lokaciji broj 3, sačeka vas obaveštenje da upravo 11. i 12. februara u toj stanici možete da predate za ličnu kartu ali samo u terminima od 14 do 20 sati.

Potpuno obeshrabreni krećete na lokaciju br. 4, policijska stanica Crveni krst. Već sa vrata jasno je da ste u problemu jer nema gužve, službenica kaže da se u ovoj stanici primaju prijave samo onih građana koji su se za izradu dokumenata prijavili elektronski.

Ako ste ove lokacije obilazili kolima trebalo vam je nekih sat vremena, ako ste sve ove stanice obilazili pešaka i gradskim prevozom trebalo vam je mnogo duže. Ako ste pokušali da popodne umorni sa posla i uz decu koja su gladna i željna igre čekate u nekom od redova, barem dva sata…to bi moglo i da se nazove hrabrost.

Ako ste te sreće da papire i predate i sačekate izradu dokumentacije najmanje 7 dana, predstoji vam novo čekanje u stanici policije kod niškog Doma zdravlja, gde bez sat vremena, što je rekord, ne možete da završite posao i u ruke uzmete to veličanstvo “pasoš”.

Ovo putešestvije bilo bi svima nama mnogo lakše da sve ove sate čekanja i šetanja svi mi nismo debelo platili, jer za novu ličnu kartu i novi pasoš morate da platite državi oko 5000 dinara.

Podsetimo se, novi načelnik PU Niš Ninoslav Mitić obećao je sredinom prošlog meseca da gužvi više neće biti.

“Neće biti redova za lična dokumenta na plus 40 i na minus 20 stepeni makar i po cenu da se radi u tri smene. Biće dovoljno izvršilaca tih poslova da se građani ne bi osećali neprijatno što moraju da vade ličnu kartu ili neki drugi dokument”, rekao je tada Mitić.

Gužve su i dalje naša stvarnost, treća smena i dalje samo zvuči kao dobra ideja!

Za novu ličnu kartu ili pasoš trebaće vam nekoliko dana čekanja, para za gorivo, strpljenje i bezgranična tolerancija na izjave, da nađete vezu ili  dopisom nekog Udruženja sve završite za samo jedan dan!

Ostaje da sačekamo obećano poboljšanje i znatno brži proces dobijanja novih dokumenata, jer verujemo da je novi sistem već spreman i samo ga treba primeniti. Nadamo se uskoro, dobrim vestima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com