Kultura

Saši nagrada za škrte Škote

Karikaturista iz Niša Saša Dimitrijević dobitnik je druge nagrade na 24. Međunarodnom festivalu humora i satire „Zlatna kaciga“ koji je održan u Kriševcu. Renomirani niški karikaturista koji je poslednjih godina sve poznatiji u Srbiji, ali i van granica Srbije, nagradu je osvojio u konkurenciji od 220 autora iz 40 zemalja koji su se na festivalu predstavili sa 348 radova. Tema Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ ove godine je bila „Nacionalne kuhinje“. Nagrade će dobitnicima biti uručene 1.aprila.

„Povezao sam karikaturu sa karakterom neke nacije i to sam predstavio na Škotima koje bije glas da su škrti. Bilo je teško odgovoriti zadatoj temi s obzirom da danas u gastronomiji ne postoji neka posebna osobenost jer su nacionalne kuhinje izmešane i prelaze granice zemalja za koje su karakteristične“, kaže Saša Dimitrijević.

Što je teže odgovoriti zadatoj temi, to je izazov za umetnika veći, a Saša Dimitrijević je i ovog puta na svoj, već osoben način sa prepoznatljivim „rukopisom“ odgovorio krajnje kreativno na postavljen zadatak.sasine karikature

Prvu nagradu na festivalu je osvojio Tošo Borković, a treću Čiorean Korhel Marin iz Rumunije. Diplome su pripale Nikili Otašu iz Srbije, Luki Lagatoru iz Crne Gore, Milanu Alaševiću iz Slovenije, Konstantinu Kazančevu iz Ukrajine i Nikolau Lengeru iz Rumunije. Valaeri Aleksandrov iz Bugarske je dobio diplomu za kolekciju karikatura.

Ovo je druga nagrada koju je niški karikaturista Dimitrijević dobio u ovoj godini, a tek smo na njenom pragu tako da se može očekivati još dobrih vesti kada je u pitanju Dimitrijević koji, inače, svoje karikature svakodnevno objavljuje u niškom dnevnom listu „Narodne novine“ i na portalu belami.rs, a njegov rad prati i TV „Belami“. Karikature nastale „iz pera“ Saše Dimitrijevića pravi su bum na društvenim mrežima. Oduševljenje njegovim radom oni koji ga prate ali i svi ostali iskazuju lajkovima i šerovanjem njegovih radova, a zabeležen je i svojevrsni rekord od 700.000 lajkova za jednu karikaturu. Njegove karikature su, po mišnjenju onih koji prate njegov rad, ali i publike odavno postale vanvremsneke, a brišu i prostorne granice.

Inače, radove niškog karikaturiste Saše Dimitrijevića, u ovom trenutku mogu da pogledaju i Beograđani budući da je 2. februara u Galeriji SKC-a na Novom Beogradu otvorena njegova izložba koja će trajati do 12. februara. Izložba nosi naziv „Sašave karikature“, a izloženo je 90 radova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com