Društvo

Vojnici u opancima “čuvaju” Dom Vojske

Vojnici u prirodnoj veličini od betona više od mesec dana “stražare” na ulazu  niškog Doma Vojske. Postavljeni topovi i ovi vojnici danas odaju poptuno drugačiju sliku doma u koji se dnevno sjati na stotine Nišlija, pripadnika Vojske Srbije. Drugačiji i lepši izgled ove zgrade prija i prolaznicima, koji se svakodnevno osvrću primetivši da su statue vojnka ulepšale zgradu i njen prilaz.

Od dolaska komandanta Kopnene vojske, general-potpukovnika Milosava Simovića mnogo toga se promenilo u gradu a da je u vezi sa Vojskom Srbije. I još jednom se pokazalo da jedan čovek kada hoće može da uradi mnogo, na sreću Nišlija Simović je danas naš sugrađanin.

Još 13. januara ove godine, postavljene su statue dva srpska vojnika sa šajkačama na glavi i opancima, na ulazu u Dom Vojske. Ova ideja kao i mnoge druge, delo su komandanta Kopnene vojske, Simovića.

12596117 10201358071829894 346117738 n

Statue vojnika koje su sačinjene od betona, izradio je akademski vajar Marjan Stanković iz Vranja. One simbolizuju poštovanje prema svim oslobodiocima Niša i Srbije. Ove niške statue urađene su po ugledu na staute vojnika koje se nalaze ispred ulaza u prelepo zdanja Doma Vojske Srbije u Vranju.

Za nešto više od godinu dana koliko je Simović na mestu komandanta Kopnene vojske, sa službovanjem u Nišu, mnogo toga se promenilo nabolje u gradu.

MJV 0539 3

Mnogobrojnim akcijama animirao je Nišlije da se više druže sa vojnicima. Sliku da su oficiri pre svega gospoda i pravi džentlmeni upotpunio je i oficirski bal koji se od prošle godine održava u Nišu, ovih dana počinju priprema za ovogodišnji.

Inicijator je izgradnje Spomen sobe u kojoj će biti ispisana imena svih poginulih Nišlija u svim ratovima od srpsko-turskih do NATO agresije i Kopnene zone bezbednosti i istorijat Niša. Organizovao je unutrašnje i spoljašnje uređenje dve kulturno-istorijski značajne zgrade u gradu Nišu, zgrade Doma vojske i komande Kopnene vojske, o čemu su Niške Vesti pisale.

Sa direktorima osnovnih i srednjih škola pokrenuo je akciju odlaska oficira u svaku školu u koju se realizuju predavanja o Vojsci, uslovima prijema u vojne škole i vojnu službu. Uspostavio je odličnu saradnju sa rukovodstvom grada, gradskim opštinama, Policijskom upravom Niš, udruženjima za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova i drugim organizacijama.

Komandanta Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović jedan je od ovogodišnjih dobitnika najvećeg priznanja Grada Niša Nagrade „11. januar”.

12660258 10201358071069875 866255815 n

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com