Društvo

JOŠ UVEK! Nema gripa

Iz Instituta za javno zdravlje Niš, potvrdili su Niškim Vestima da još uvek nema laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa u našem gradu. Ima sumnjivih i oboljenja koja liče na grip ali to još uvek nije laboratorijski potvrđeno, dodaju u Institutu. U niškom Domu zdravlja kažu da je dosad vakcinisano 5400 Nišlija ali da se vakcincija nastavlja svakodnevno. Niški lekari zadovoljni su odzivom Nišlija na vakcinaciju.

Lekari veći broj obolelih od gripa očekuju tek krajem ovog meseca i početkom marta.

“U Domu zdravlja Niš, vakcinisamo je ukupno 5400 Nišlija. Naš Dom zdravlja dobio je prvo 5000 doza vakcina protiv sezonskog gripa, ali pošto smo tu količinu potrošili, trebovali smo još 700 doza od kojih smo potrošili već 400 i ostalo nam je još 300 doza za Nišlije koje će se narednih dana odlučiti na vakcinaciju”, kaže Nevena Simović, PR niškog Doma zdravlja.

Ova količina doza je prosečna koliko se potroši svake godine u Nišu, mada je ove godine zabeleženo veće interesovanje Nišlija, potvrđuje Simović za Niške Vesti.

“Pozivamo Nišlije da dođu i vakcinišu se. Ostalo je još 300 doza, mada ako postoji interesovanje trebovaćemo još. Jedino vakcinisanje ne može da se obavi ako je pacijent u akutno bolesnom stanju sa povišenom temperaturom ili je alergičan na neki od sastojaka vakcine. To se sve utvrđuje pregledom pre samog vakcinisanja”, tvrdi PR niškog Doma zdravlja.

Potrebno je od dve do tri nedelje kako bi se stvorila antitela i postigao dobar imunitet, tvrde zdravstveni radnici. Pravo vreme za vakcinaciju je upravo sada jer je potrebno da se organizam pripremi za nadolazeći “talas” gripa, koji se očekuje krajem ovog meseca.

Iz Instituta za javno zdravlje Niš, potvrdili su Niškim Vestima da još uvek nema laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa u našem gradu. Ima sumnjivih pacijenata i oboljenja koja liče na grip ali ne i dokazanih, kažu iz Niških Vesti u Institutu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com