Društvo

Osnovna škola ”Stefan Nemanja” iz Niša prva eko-škola u jugoistočnoj Srbiji

Osnovna škola ”Stefan Nemanja” iz Niša je decembra prošle godine stekla laskavi status prve eko-škole u jugoistočnoj Srbiji i regionu u međunarodnom programu Eko-škole.

“Naša škola je dobila sertifikat u Sremskim Karlovcima, duhovnom, kulturnom i obrazovnom centru sa viševekovnom tradicijom, gde se nalazi i nastarija srpska Gimnazija i najstarija Bogoslovija, u prelepom ambijentu ovog istorijskog grada, na obroncima Fruške gore. Visoka škola strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije bila je domaćin ekoškolskim koordinatorima koji su nosioci međunarodnog programa Eko-škole u Srbiji. Na godišnjem sastanku upriličena je svečana dodela Zelenih zastava i eko-sertifikata izabranim školama,” kaže koordinatorka projekta dr Aleksandra Projović, direktorka ove niške škole.

Okupljanje pod zelenim zastavama programa ima za cilj razmenu znanja i iskustva o zaštiti životne sredine među prosvetnim radnicima, učenicima, nenastavnom osoblju, roditeljima i lokalnoj sredini. Stoga su bila organizovana i prigodna predavanja vrsnih predavača. Visoka škola je pozvala sve zainteresovane, a posebno predstavnike škola, lokalnih zajednica i medije, da svojim angažovanjem prošire svest o odgovornom postupanju prema životnoj sredini i održivom razvoju.

Institucionalnu podršku u sprovođenju ovog međunarodnog programa dali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja i Centar za promociju nauke, „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“. Program podržava i kompanija Tetra Pak Production, kroz projekat Eko-paket, a intelektualni vlasnik programa Eko-škole je FEE (Foundation for Environmental Education) sa sedištem u Kopenhagenu.

“Zelena zastava je potvrda našeg dosadašnjeg rada, ali i podstrek za dalji rad. U januaru smo uspešno organizovali Eko-dan, koji se odnosi na obrazovanje o životnoj sredini. Predškolcima u našoj školi i deci u obdaništu ”Bubamara” smo predočili značaj održivog razvoja, odvajanje otpada, a naročito vode kroz vršnjačku edukaciju i oglede. U istom danu u našoj školi je održana Tribina i radionica kompanije “Por Werner i Weber” (PWW) koja je zadužena za odlaganje otpada. Predavanje je bilo o značaju i mogućnostima reciklaže u Srbiji, kao i predstavljanje Reciklažnog centra, sve sa ciljem da se deci na očigledan način prikaže reciklaža,” dodaje  Vesna Kocić, nastavnik koordinator u projektu.

Naša želja i želja čuvenog arhitekte Ivana Redija, da se o reprezentativnim i autentičnim kvartovima Niša brinemo na način na koji to zaslužuju, realizuje se u okviru zajedničkog projekta. Kompanija Vip mobile kroz projekat Ekomotivacija podržava ove i još mnoge odabrane aktivnosti u okviru međunarodnog programa Eko-škole, završava Vesna Vukojević još jedan od kordinatora ovog projekta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com