Kultura

Super džez trio svira na Nišvilu

Klavirski super trio u kome su, prema rečima kritičara „Time magazina“: „najbolji klavirista svoje generacije“ – Cyrus Chestnut, kontabasista Buster Williams i jedan od od „utemeljivača džez roka“ legendarni bubnjar Lenny White, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu, prve večeri festivala u četvrtak 11. avgusta.
Ovaj trio, čiji album izlazi tokom ove godine, predvodi fantastični klavirista Cyrus Chestnut (1963), koga mnogi smatraju pravim nastavljačem „klasične“ pijanističke džez tradicije. Posle diplomiranja na Berkli akademiji, gde je imao priliku da svira sa mnogim velikm muzičarima (Dizzy Gillespie, Joe Williams, Tommy Flanagan) i dobijao nagrade koje nose imena legendi džeza (Oscar Peterson,Count Basie, Quincy Jones), Chestnut je tokom druge polovine osamdesetih svirao u grupama koje su predvodili Wynton Marsalis, Jon Hendricks, Terrence Blanchard, Donald Harrison, , Betty Carter. Nastupao je u mnogim prestižnim dvoranama i na velikim festivalima: John F. Kennedy Center for the Performing Arts, Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Jazz at Lincoln Center, New Orleans Jazz Fest i drugi. U jednom intervjuu je rekao: “ Ako posle mog nastupa i samo jedan posetilac ode kući osećajući se bolje nego pre koncerta – znam da sam dobro uradio svoj posao i mogu mirno da spavam “.
Charles Anthony “Buster” Williams (1942) za džez se zainteresovao još kao dečak zahvaljujući ocu koji je osim kontrabasa svirao još nekoliko instrumenata. Još pre nego što je završio srednju školu imao je priliku da nastupa sa čuvenim bendom koji su predvodili Gene Amons i Sonny Stitt, a uz vanredne studije na Combs College of music već je uveliko pratio poznate pevačice (Dakota Staton, Betty Carter, Sarah Vaughan, Shirley Horn, Carmen McRae, Helen Merrill). Tokom turneje po francuskoj rivijeri (ali i kasnije u nekoliko navrata) Williams je svirao i u Kvintetu Milesa Davisa. Pod svojim imenom je snimio dvadesetak albuma, nominovan je za Grammy nagradu, učestvovao je u snimanju muzike za mnoge filmove, TV Serije (između ostalog i za “Twin Peaks”), reklame najpoznatijih svetskih brendova, a zajedno sa Benny Golsonom se pojavljuje i u Spilbergovom filmu “Terminal”
Iako samouk, Leonard White III, poznatiji kao Lenny White (1949) jedan je od poslednjih velikih inovatora na bubnjevima i kako mnogi opravdano tvrde – jedan od utemeljivača jazz – fusion pravca. Još ka osamnaestogodišnjak, praktično niotkuda uleteo je u sam vrh američke pa i svetske džez scene prvo kao član benda koji je predvodio Jackie McLean, a već sledeće godine učestvovao je u snimanju albuma Milesa Davisa “Bitches Brew” koji se smatra manifestom jazz-rocka. Reputaciju najboljeg jazz rock bubnjara potvrdio je članstvom u legendarnom bendu Return To Forever koji je predvodio Chic Corea. Poslednjih godina osim što i dalje važi za jednog od najboljih živih bubnjara, Lenny White je i veoma uspešan kao producent .

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com