Ekonomija

Kartel “zida” grejanje, u cenu i jubilarci

Centar za zaštitu potrošača “Forum” iz Niša upozorava da je opstanak sistema daljinskog grejanja doveden u pitanje jer je “postalo najskuplji vid grejanja”.

U pismu upućenom Vladi Srbije, zaštitniku građana i povereniku za zaštitu ravnopravnosti se navodi da toplane u Srbiji sve svoje probleme rešavaju povećanjem cene svojih usluga, ne dozvoljavajući pri tom građanima da raskinu ugovor o grejanju.

“Da bi ojačale svoj monopolski položaj, toplane su se udružile u Udruženje toplana Srbije koje zapravo predstavlja kartel jer se tu dogovaraju cene, metodologije obračuna cena, kao i zakonodavstvo u oblasti komunalnih usluga”, navodi se u pismu koje je potpisao predsednik “Foruma” Jovan Jovanović.

Oni su podsetili da je Udruženje toplana Srbije učestvovalo u donošenju Metodologije za određivanje cene snabdevanja krajenjeg kupca toplotnom energijom, dok tu mogućnost nisu imala udruženja potrošača.

“Primena metodologije, koju su radili sami monopolisti, ima za posledicu da se u fiksnim troškovima grejanja nalaze i troškovi koji su neprihvatljivo visoki, a ima i onih koji su potpuno neprihvatljivi”, i navode u “Forumu”.

Oni kao prevelike i neprihvatljive troškove navode troškove zarada i jubilarnih nagrada zaposlenih u toplanama i nenaplaćena potraživanja.

Ostatak teksta na B92.net

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com