Društvo

Fotografija je autorsko delo?!

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pridružuju se apelu udruženja fotoreportera i fotografa da Narodna skupština Srbije na današnjem zasedanju odbaci predlog autentičnog tumačenja člana 2. stav 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima, koji je parlamentu dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

NUNS i NDNV upozoravaju da bi usvajanjem ovakvog tumačenja, parlament prihvatio da fotografija „koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina“ izgubi autorsko-pravnu zaštitu. Tako bi tvorci fotografija jedini među autorima bili lišeni pravne zaštite, iako je samim Zakonom o autorskim i srodnim pravima fotografija posebno istaknuta kao autorsko delo.

Novinarska udruženja ukazuju i da će autori fotografija, ukoliko im usvajanjem ovakvog tumačenja parlament oduzme zaštitu autorskih prava, biti prinuđeni da pravdu traže pred Evropskim sudom za ljudska prava, što bi državi Srbiji nanelo ne samo moralnu već i finansijsku štetu.

NUNS i NDNV

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com