Kultura

Niški umetnik poklonio ministru sliku

Niški akademski slikar Vukašin Stanković poklonio je Vanji Udovičiću, ministru omladine i sporta jedan svoj rad. Slika, ulje na platnu, je portret Udovičića iz vremena dok je bio kapiten naše vaterpolo reprezentacije.

Serija radova mladog niškog slikara Vukašina Stankovića posvećena je vaterpolu, sportu kojim se i sam veoma uspešno bavio od svoje šeste godine. Nastupao je za sve slekcije vaterpolo kluba Niš, za prvi tim u domaćoj super ligi SRJ i u međunarodnom LEN takmičenju. Igrao je i za klubove u Bugarskoj i Iranu.
“Uglavnom umetnici na svojim slikama predstavljaju pozitivne strane sporta – uspehe, medalje, itd. Ja imam drugačiji pristup. Znam kroz šta ovi momci prolaze da bi bili najbolji. To ima mnogo veću dubinu i ja sam na svojim slikama želeo to i da prikažem”, rekao je Vukašin srpskim medijima.
Portret ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, Vukašin je naslikao dok je Udovičić bio kapiten reprezentacije, a sliku je želeo lično da pokloni miinistru.
“Umetnost je uvek pratila sport i sport je uvek pratio umetnost. Mislim da je ovo što Vukašin radi jedna velika stvar, niko vaterpolu nije pristupio na ovaj način sa umetničke strane. Na njegovim slikama se vidi ono što se krije iza uspeha svakog vaterpoliste i sportiste uopšte – ogroman trud, odricanja, rad i želja da budete najbolji u onome što radite”, rekao je Udovičić medijima.
Vukašin Stanković rođen je 1987. godine u Nišu gde je završio i Srednju umetničku školu. Fakultet likovnih umetnosti završio je u Beogradu, a master studije u klasi profesora Zorana Vukovića, okončao je 2013. godine, takođe u Beogradu.vukasinova slika
U Galeriji ULUS-a u Knez Mihajlovoj ulici, 11. januara otvorio je samostalnu izložbu slika pod nazivom ““Vaterpolo- senke i dubine”, a radovi su inspirisani vaterpolom. Opširniji tekst o izložbi slika Vukašina Stankovića možete pročitati ovde.
Inače, mladi umetnik živi i radi u Nišu u ateljeu u gradskoj tvrđavi, koji je dobio od Grada na korišćenje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com