Politika

NPS: Put do propasti

„Pomoć Republike Gradu Nišu je 280 000 000 dinara u poslednje dve godine, to nisu mala sredstva, rekao bih značajna, znatno manja od onoga što dobija Kragujevac, a u nivou Obrenovca ili Novog Pazara, ali nažalost taj novac ne ide u razvoj Grada ili izgradnje, na primer, sedam novih obdaništa za ova dodeljena sredstva nego u sanaciju javno komunalnih preduzeća. Razlika između ove i prethodne lokalne vlasti je u tome što smo mi sav novac koji smo obezbeđivali, pre svega od države i državnih preduzeća, investirali u infrastrukturu, a danas se radi o kadrovskim i poslovnim promašajima neuspešnih i nestručnih menadžera u javno komunalnim preduzećima“, rekao je Branislav Jovanović, lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa strankom Zajedno za Srbiju.

On je dodao da je to dovelo do budžetskog deficita i kraha javno komunalnih preduzeća i da je normalno da je morala i vlada Republike Srbije da uskače i da spašava Grad od bankrota. Jovanović ističe da je Niš grad bez perspektive sa ovom lokalnom vlašću.

„Najbolji dokaz je da se ovo malo što se radi i gradi u našem gradu, radi iz kreditne linije od 800 000 000 dinara koje je Grad podigo u poslednje dve godine da bi mogao da završi i to malo jada što se počelo“, naglašava prvi čovek niškog NPS-a. On kaže da stanje u gradskom budžetu može najbolje da se vidi iz novogodišnjih poklona niškog i beogradskog gradonačelnika.

 

„Niški gradonačelnik je dao 50 000 dinara za novorođenu bebu, a beogradski gradonačelnik je za novorođenog dečaka i devojčicu izdvojio 600 000 dinara“, kaže Jovanović i nastavlja: „Evo još jednog primera, Niš raspolaže u ovom trenutku, pred snežnu blokadu koja nas očekuje, sa šest ili sedam kamiona koji su u funkciji, Novi Sad sa deset puta više kamiona od broja kojim naš grad raspolaže, a Beograd sa 170 kamiona. To je odnos tih snaga koji oslikava Niš u ovom trenutku, sa jedne strane imamo očajno stanje u javno komunalnim preduzećima, a sa druge strane još očajnije stanje u gradskom budžetu, “ rekao je Jovanović.

Jovanović je na kraju dodao: „Dok smo se mi bavili razvojem Grada, oni se bave spasom Grada od bankrota. Eto, u tome se mi razlikujemo.“

Boško Ristić, potpredsednik stranke Zajedno za Srbiju, kaže da udružena opozicija predstavlja noćnu moru ove vlasti, jer je po prvi put posle dve godine došla u poziciju da artikuliše podršku građana koja prevazilazi podršku koju ima, kako je istakao, vladajuća trula koalicija.

„U Srbiji je na sceni vlast preko jedne političke hobotnice koja je pustila pipke u sve pore društva, ali je po prvi put suočena sa padom popularnosti, a posebno je taj pad popularnisti podrške oličen u centralnim beogradskim opštinama u Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu,“ kaže Ristić.

On smatra da je ta činjenica koja je poznata i ovoj vlasti doprinela ubrzavanju odluke premijera da podnese ostavku i da raspiše nove izbore.

„Na lokalu udružena opozicija ima najveću podršku građana Niša i očekujem da će na predstojećim izborima nastupiti sa jednom listom“, zaključuje Ristić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com