Društvo

Koliko je zastupljen “javni interes” u niškim medijima?

“Prošlogodišnji konkurs za finansiranje medija shvaćen je kao “socijalna pomoć” i kao način kako da neki od medija prežive i finansiraju se, ne to nije zamišljeno tako, već da se od tih para kroz medije propagira i bori za javni interes građana,” rekao je danas u Nišu predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vukašin Obradović. Sa druge strane načelnik Uprave za kulturu Grada Niša Nebojša Stevanović, kaže da je zadovoljan konkursom koji je sproveden ali da očekuje da se ove godine sve odradi bolje, jer su i oni kao Uprava ali i mediji iskusniji kako da pišu projekte i kako da ih sprovode.

U anketi koja je sprovedena među Nišlijama, vidi se da građani žele da se mediji u njihovo ime bore za javni interes i da im nisu bitne samo “velike teme”. Važno im je i da znaju kako se koristi i troši novac građana Niša. Misle da mediji u Nišu ne daju realnu sliku i često maskiraju prave probleme, tvrdeći da mnogi mediji jesu prorežimski i štite interese, pišu i govore u interesu svojih finansijera.

Zbog ovakvih zamerki naredni konkurs koji upravo sledi mora ispraviti te nedostatke, slažu se učenici okruglog stola koji je danas održan u Media centru.

Najbitnije je ispraviti nedostatke i poboljšati sam proces projektnog finansiranja u ovoj godini,” izjavio je u Nišu predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vukašin Obradović. On je najavio i izradu priručnika za komsije koje učestvovati u raspodeli sredstava medijima u procesu projektnog finansiranja.

Nakon opsežnog istraživanja i urađene ankete sa građanima i predstavnicima medija, Media & reform centar Niš, sačinio je set preporuka za razvoj mehanizama za utvrđivanje i ostvarivanje javnog interesa u medijskim  sadržajima i unapređivanje profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanj, koji vam prenosimo u celosti.

PREPORUKE MEDIA I REFORM CENTRA NIŠ

1. Utvrditi novu listu tema od javnog interesa prilagođenu potrebama građana u 2016. (uz to priložiti dokument Namena sredstava za ostvarivanje javnog interesa u 15 tačaka).
2. Pokrenuti tokom 2016. javnu raspravu o utvrđivanju javnog interesa i utvrditi proces kojima se utvrđuje javni interes, za koji period i sa kojim ciljem, kao i koji je sadržaj tema od javnog interesa za konkurs u 2017. (predlog redovnih i vanrednih aktivnosti u vezi sa procesom utvrđivanja javnig interesa).
3. Istovremeno raspisati konkurs za proizvodnju medijskog sadržaja kao i za unapređenje profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša (u prilogu je obrazloženje).
4. Jasno definisati kriterijume za ocenu projekata uz insistiranje na etičkim standardima i na postojanju eliminatornog kriterijuma u slučaju dokazanog kršenja etičkih i profesionalnih standarda u novinarstvu (u prilogu dokument Bliža merila za izbor projekata).
5. Unaprediti proceduru izbora članova komisije koja odobrava projekte, i to:
a) predlozi za sastav komisije da budu dostupni javnosti pre donošenja odluke o imenovanju članova komisije koja odobrava projekte;
b) odluka o imenovanju članova komisije koja odobrava projekte trebalo bi da sadrži obrazloženje za svakog imenovanog kandidata pojedinačno.
6. Jasno definisati koji su prihvatljivi i neprihvatljivi troškovi (primeri cena i upotreba interneta, dnevnice za rad na teritoriji grada, da li je nabavka opreme moguća ili ne, veliki broj radnoangažovanih uz pitanje da li svi radnoangažovani zaista i rade na projektu itd.).
7. Odrediti precizno donji i gornji limit za vrednost pojedinačnog projekta.
8. Javno predstaviti rezultate konkursa sa listom projekata i osvojenih bodova za svaki pojedinačni projekat, zapisnike o radu komisije i kompletan izveštaj o bodovanju projekata učiniti dostupnim javnosti.
9. Razviti formular za monitoring i evaluaciju koji je jedinstven za sve projekte, ali i prilagođen da prati sadržinu određene medijske forme koja je u projektu.
10. Kao obavezan deo dokumentacije definisati i narativ budžeta koji mora da sadrži obrazloženje za svaku budžetiranu stavku, kao i opis posla i broj radnih sati za svakog radnoangažovanog na projektu.
11. Uz narativ budžeta definisati i posebnu formu izveštaja koji se daje o isplatama honorara za novinare i saradnike sa bankarskom potvrdom o uplaćenom iznosu na računu u banci i potvrdom da su za taj iznos plaćeni doprinosi i porezi državi.
12. Preciznije odrediti broj medijskih sadržaja koji mogu biti proizvedeni u okviru jednog projektnog predloga.
13. Isključiti mogućnost sufinansiranja projektnih predloga koji sadrže kompletne programske šeme određenog medija.
14. Definisati kao obavezan sadržaj svakog projekta i pitanje podrške medijskoj pismenosti i na koji način medijski sadržaji u projektu to čine.
15. Javnost izvestiti o rezultatima sprovedenog konkursa, najkasnije 30 dana po završetku projektnog ciklusa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com