Društvo

Grad NIJE oštećen za 120 miliona dinara

Povodom teksta koji je objavila Koalicija za nadzor javnih finansija pod naslovom “Sud potvrdio: Niš oštećen za najmanje 120 miliona dinara” JKP Direkcija za javni prevoz grada Niša oglasila se saopštenjem i demantovala te navode. Grad nije oštećen, kažu u Direkciji, a navode Topličkog centra za demokratiju ocenjuju kao političku hajku u susret predstojećim izborima.

U presudi se uopšte ne pominje bilo kakva šteta za Grad Niš, već se samo konstatuje da obrazloženje osporenog rešenja nije potpuno, pošto se u njemu ne navodi da je vođen zapisnik o pregovaranju i nisu navedeni dokazi o načinu vođenja pregovaračkog postupka, saopštila je Direkcija za javni prevoz.

Direkcija je blagovremeno dostavila Republičkoj komisiji sve te dokaze i ona je sve to imala u vidu prilikom donošenja rešenja. Sve ovo ukazuje da rešenje Komisije nije suštinski osporeno, već je to učinjeno iz očigledno formalnih razloga, kažu u ovom preduzeću.

“Podvlačimo da presudom Upravnog suda nije poništen deo tendera za gradski i prigradski prevoz putnika u Nišu, već samo Rešenje Republičke komisije od koje se praktično traži da svoje rešenje uskladi sa obrazloženjem iz presude. Napominjemo da sve ovo ima za cilj da samo napravi paniku kod građana Niša i stvori utisak da je budžet Grada Niša oštećen, što nije tačno”, ističe se u saopštenju Direkcije.

Komisija je u Rešenju konstatovala da je Direkcija imala nameru da pokrene pregovarački postupak u kojem bi pozvala ponuđače da cene iz prethodnog postupka učine prihvatljivim, u kojoj situaciji bi bile zagarantovane cene iz prethodnog postupka, ali da je upravo na insistiranje građanskog nadzornika pokrenut postupak koji je rezultirao cenama koje jesu veće od cena iz prethodno sprovedenog postupka.

Rezultati novog sistema javnog prevoza doveli su do ušteda u gradskom budžetu od više stotina miliona dinara (Grad više ne plaća preko 130 miliona dinara godišnje angažovanje konduktera; subvencije su višestruko smanjene: 2012. godine – 199.000.000 dinara, 2013. godine – 138.000.000 dinara, 2014. godine: 108.000.000 dinara, a 2015. godine – 64.000.000 dinara), i služile su kao primer za izradu i sprovođenje tendera za javni prevoz u Beogradu i Kragujevcu.

“Inače, predmetni gospodin „stručnjak za Prokop, Beograd na vodi, vojsku, policiju, helikoptere, marketing, porodilišta, škole, itd“, koji je inače zbog svojih istupa udaljen sa sednice Odbora za finansije Narodne skupštine Republike Srbije, očigledno vodi političku hajku protiv Gradonačelnika Grada Niša i JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša, a u sprezi sa pojedinim medijima, sve sa ciljem blaćenja u susret predstojećim izborima”, naveodi se u saopštenju.

Direkcija za javni prevoz grada Niša podseća da je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Rešenjem od 30. januara 2015. godine odbila zahtev za zaštitu prava Građanskog nadzornika „Toplički centar za demokratiju i ljudska prava“ iz Prokuplja u postupku javne nabavke usluga prevoza putnika na teritoriji grada Niša, kao neosnovan.

Po tužbi građanskog nadzornika Upravni sud je Presudom br. II-3 U. 4790/15 od 03.12.2015. godine poništio Rešenje Republičke komisije i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com