Društvo

Semafor koji ne zna šta hoće: i crveno i zeleno za desno

Semafor kod Narodnog pozorišta istovremeno pokazuje i crveno i zeleno svetlo za skretanje u desno. Reč je o raskricni kod niškog Narodnog pozorišta, kad iz centra idete ka Crvenom pevcu. I dok su neki vozači zbunjeni, jer su obavezujuća signalna svetla kontradiktorna, za nadležne iz Odseka za saobraćaj dileme nema. Tvrde da to tako može.

Vozači mogu da skrenu udesno, iako im jedno svetlo kaže da ne smeju. Tako je regulisano posebnim pravilnikom. Ova raskrsnica nije jedina takva ni u Nišu, ni u Srbiji, kaže Igor Trajković, šef Odseka za saobraćaj.

A nisu samo ovde semafori čudni! Vozači koji voze Palilulom svakodnevno, gunđaju kad Ulicom Vojvode Gojka dodju do semafora kod pijace. Ako skreću levo, imaju samo 10 sekundi zeleno: za to vreme mogu da skrenu dva, eventualno tri vozila. A i isto je i na na suprotnom kraju ulice.

Saobraćajna signalizacija, semafori, njihovo trajanje, jednosmerne ulice, sve što sada važi, ne mora tako ostane zauvek, kaže Trajković. Saobraćaj je živa stvar, pa je tako i njegova uredjenost podložna promenama.

Mogu strukovna udruženja, ili građani da podnesu zahtev za promenu saobračajne signalizacije. Ako se utvrdi da postoje razlozi, promena je moguća, tvrdi Trajković.

Novi Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji donet je 2010. godine. Tada je u Nišu zamenjeno više od 1000 saobraćajnih znakova uglavnom u centralnim gradskim ulicama. Brojne novine, koje se poslednjih meseci, pa i godina uvode u saobraćaj izazivaju podozrenje vozača. Jedna od njih je i crveno bela zebra baš na raskrsnici kod Suda. Čak su u Komitetu za bezbednost saobraćaja tvrdili da je crvena zebra nezakonita i da ozbiljno ugrožava bezbednost građana! Ali je Trajković iz Odseka za saobraćaj u Nišu uzvratio tvrdnjom da se na ovakav način obeležavaju zebre u Evropi i svetu, a da je cilj da se vozačima ukaže da nailaze na prometniji prelaz.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com