Društvo

OTVORENO PISMO: Sudske odluke “u ime partije”

Miroljub Jovanović, dugogodišnji radnik u institucijama kulture i na televiziji, uputio je otvoreno pismo članicama Sudskog veća Apelacionog suda, povodom spora koji već duže vreme vodi zbog, kako kaže  nezakonitog imenovanja direktora Narodnog pozorišta u Nišu. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovane članice Sudskog veća Apelacionog suda
Milice Manić, Tanja Ristić i Slađana Stojanović

Ovo što ste odlučile 10.12.2015 ( 20GŽ 1.565/15) U IME NARODA prirodnije je da piše : U IME PARTIJE.

Znam da se sudske odluke ne komentarišu ali je ovo sasvim nesto drugo. PARTIJSKI DIKTAT. Odluka se razvlačila i preko roka za odlučivanje. Nakon dva upzorenja VISOKOG SAVETA SUDSTVA iz Beograda Predsedniku Apelacionog suda Draganu Jociću, isti je bio prinudjen da napiše NAREDBU 18.novembra 2015. sudiji Slađani Stojanović da ODMAH slučaj “reši”. To odmah se desilo 10.12.2015., a stiglo mom advokatu 11.01.2016. Mesec dana je putovalo kroz Niš. Mašala za odmah.

Ali kako god da je naslovljeno opet PROMAŠUJE osnovnu temu sudskog spora koji nažalost traje već treću godinu! Na čiju sramotu možda možete da zaključite i same.

I u prvoj vašoj odluci bavili ste se mojim statusima (profilom obrazovanja i dilemom šta je Fakultet zaštite na radu ), a ne predmetom tužbe. Uslove iz konkursa ne ispunjava lice koje je imenovala Skupština grada! A ne ja. Ja i nisam predmet tužbe!

Njegovo neispunjavanje uslova je predmet tužbe. I to nekoliko. To što mu vi tumačite kao iskustvo je njegovo SAVLADAVANJE ŠKOLSKOG GRADIVA tokom studija (koje su trajale baš dobrano osam godina), a nisu pet godina radnog iskustva NA RUKOVODEĆIM MESTIMA sa VII stepenom obrazovanja kako piše u konkursu! Moglo je dete da režira i u obdaništu i dramskoj sekciji u osnovnoj školi.

Njegov dostavljeni plan rada je napisan na jednoj stranici i šest redova druge za četiri godine predvidjenog mandata. Nigde se ne spominje šta i ko će raditi u naredne četiri godine repertoara pozorišta.
Verovatno vam nije poznato da je i policija istraživala sve okolnosti oko toga a gde je imenovani rekao da on nije ni pisao molbu i prateće papire nego je to na konkurs dostavila SNS partija iz Nisa. I tu je istraga iznenada stala. Jer i policija ima partijsku dušu.

Za njegovo “po svaku cenu” imenovanje navodno je insistirala je Centrala partije iz Beograda. Znači “odozgo”. Gradski partijski čelnici Niša su to shvatili kao partijski zadatak, a ne kršenje uslova nekakvog konkursa. Znači “odozdo”.

Nije vam poznato i da je pet članova Upravnog odbora od njegovog postavljenja na ovamo dalo ostavke. Od toga dvojica su bili Predsednici UO.

Rodjak je nečiji u pitanju. Još iz Beograda.

Nušicijada na delu.

Iako je Ministarstvo za rad i socijalna pitanja na zahtev Narodnog pozorišta jasno u dopisu objasnilo šta znači pojam pet godina RADNOG ISKUSTVA na rukovodećim mestima sa VII stepenom obrazovanja, vi to niste shvatili kao zvanično obrazloženje, već po DRUGI PUT u presudi pišete o mojoj AKTIVNOJ LEGITIMACIJI kao razlogu za ponovno preinačavanje druge presude Višeg suda u Nišu.

Kada nešto nije po zakonu SVAKO ima pravo da tuži i ako nije kako vi formulišete AKTIVAN učesnik na konkursu ( to garantuje USTAV ako ste to zaboravili).

Za vašu bolju obaveštenost Fakultet zaštite na radu ima status i tehničkog i društvenog smera ( član 7 Statuta fakulteta zaštite na radu u Nišu).

Takođe imam i višegodišnje RADNO ISKUSTVO na rukovodećim mestima ( Upravnik Doma kulture u Nišu , Pomoćnik direktora Narodnog pozorišta u Nišu i Direktor i glavni i odgovorni urednik RTV Belle amie iz Niša).

Moj programski plan je dostavljen na sedam stranica i sadrži i imena dela, autora i reditelja koji bi u te četiri godine pokušali da Narodnom pozorištu opravdaju smisao postojanja.

Takođe i reorganizaciju i modernizaciju segmenata rada pozorišta koji su „zaostali“ u vremenu i prostoru.

TO KOLIKO SAMO DA ZNATE.

I TO NIJE PREDMET TUŽBE U KOJI STE OČIGLEDNO ZALUTALE.

To što vam se dopao pojam AKTIVNE LEGITIMACIJE i što ga koristite kao trijumf vašeg sudskog tumačenja i rešenja, je vaš problem. Partija će umeti to da ceni.

Ja neću odustati od ovoga. Ne zato što svim srcem hoću da budem u pozorištu. Hoću da dokazem da ako već postoji institucija konkursa neka se i poštuje. A ne da se pravi cirkus od toga i da taj cirkus gostuje po sudovima već treću godinu zaredom.

Ako već ne mogu to institucionalno da rešim u svom gradu postoje šanse u republičkim i medjunarodnim institucijama.

Potrudiću se i da vas razočaram u način na koji donosite očigledno „dirigovane „ presude i da vas podsetim ta takve imaju rok trajanja (dok je partija na vlasti).

Za vaše dobro.
Srdačan pozdrav
Miroljub Jovanović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com