Ekonomija

Naled: Opštine će izgubiti milijarde s novim propisima

Alijansa traži povlačenje zakona jer dovodi do ozbiljnih gubitaka u prihodovanju svih gradova i opština koje broje oko 100.000 stanovnika

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) poručila je juče da Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave treba da bude povučen iz procedure jer će taj zakon dovesti do finansijskog slabljenja gradova i opština.
– Predlažemo da zakon bude povučen iz procedure kako bi se uradile dodatne analize i projekcije kretanja prihoda na lokalu i efekti primene zakona – naveo je NALED, čija je simulacija s primerom budžeta grada sa 100.000 stanovnika pokazala da bi gubici na prihodnoj strani iznosili više od milijardu dinara.
– Manjak po osnovu različitih komunalnih taksa i ekološke naknade bili bi veći od pola milijarde dinara, a po osnovu poreza na zarade dodatnih 600 miliona dinara – dodao je NALED.

Ministarstvo finansija, koje predvodi Dušan Vujović, i koje je predlagač zakona nije se juče oglasilo ovim povodom.

Iz alijanse su ocenili i da gradovima i opštinama u Srbiji rastu nadležnosti, smanjuju se prihodi, a nove obaveze ih očekuju na putu pristupanja EU.
– Primera radi, na lokalne samouprave prebačena je briga o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pošto nisu dobile dodatna sredstva neodrživi sistem finansiranja doveo je do skoka duga zdravstvenih ustanova na lokalu na 10 milijardi dinara koji će platiti građani – stoji u saopštenju.

NALED je podsetio i da su opštine „već pretrpele udar na budžete“ od smanjenja poreza na zarade sa 12 na deset odsto i upozorio da će država primorati lokalne samouprave, ukoliko nastavi da im smanjuje prihode i povećava obaveze, da povećaju takse i naknade.
– Time republički nivo vlasti odgovornost za parafiskale sa sebe prebacuje na lokal i dodatno ugrožava njegovu atraktivnost u očima potencijalnih investitora – zaključuje NALED.

Vredni poreznici u Požarevcu
JOŠ 1.200 NEPOPISANIH NEKRETNINA

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) otkrila je u popisu imovine u Požarevcu 1.120 nepopisanih nepokretnosti na koje će se ubuduće plaćati porez.
– Požarevac je deseti grad u Srbiji koji je, uz pomoć GIZ, završio popis i ažuriranje baze podataka nekretnina. Sada će se u poreskoj evidenciji nepokretnosti naći novih 2.689 prijava – rekao je šef projekta GIZ Aleksander Grunauer.On je pojasnio da je od toga 1.120 novih nekretnina, dok je kod 1.569 povećana kvadratura.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com