DruštvoRegion

NIŠ izgubio upravljanje Bovanskim jezerom, upravljanje pripalo Zaječaru?!

Upravljanje Bovanskim jezerom oduzeto je Nišu, a dato Zaječaru, to je za Niške Vesti rekao Časlav Spasić, akcionar nekadašnjeg Ribolovačkog udruženja “Južna Morava”. Tako će sav novac umesto u Niš, ići tom gradu, dodaje Spasić.

“Posao upravljanja za Ribolovno područje Južna Morava II je od 1996. do 2010. bio poveren istim ljudima u preduzeću iza koga je ostao ogromni poreski dug od 45 miliona dinara. Zbog lošeg gazdovanja grad Niš administrativnom odlukom od strane istog Ministarstva izgubio je iz područja gazdovanje Bovanskim jezerom i rekom Moravicom kod Aleksinca i delom toka reke Južne Morave od mesta Supovac do Stalaća koje je sada predato Zaječaru”, upozorili su u saopštenju akcionari članovi ribolovačkih udruženja.

ZOSRPRESUDA 1str

Zaječar nema ni ljude ni sredstva. Ova odluka je van svake logike i pameti, kaže Spasić Niškim Vestima i dodaje da je to rešeno brzo, čak nije konsultovana ni gradska vlast. On dodaje da je sada Ministarstvo raspisalo konkurs za dodelu voda, a Nišu je smanjena teritorija.

“Grad gubi mnogo i kada je turizam u pitanju, ali i novac koji je do sada uplaćivan za poreze i doprinose, novac za ribarske dozvole koje su se prodavale. Sav taj novac će sada ići Zaječaru”, kaže Spasić.

Isti ljudi otvaraju nove firme sa sličnim nazivom i nastavljaju da obavljaju isti posao poveren od strane države i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a tom prilikom lošim gazdovanjem nanose još veću štetu zajednici, ističu akcionari, misleći tu na Nikolu Kumanovića.

Iyv

Nikola Kumanović, direktor DOO Južna Morava 2 kaže da je granice napravilo Ministarstvo poljoprivrede da on nije prava adresa koja bi trebalo tu odluku da komentariše.

“Naravno da mi je krivo. Ovde se ne radi samo o Bovanskom jezeru, radi se o opštinama Aleksinac, Sokobanja, Ražanj do Ćićevca, gde je povučena neka granica. Na kraju ribolovac ko ribolovac nije oštećen. Dozvola važi na teritoriji Republike Srbije”, dodao je Kumanović.

On je za naš portal rekao da ribolovačke dozvole ne prodaje ni Niš ni Zaječar, već korisnik dozvole, a sredstva se namenski koriste za čuvanje, poribljavanje i ostale namene.

“Ne znam da li će dozvole da prodaje Niš ili Zaječar, konkurs je u toku. Izlaziti sa izjavama da će da prodaje Zaječar to znači da neko zna nešto što mi ne znamo, pre završetka konkursa”, istakao je Kumanović za Niške Vesti.

Odgovarajući na optužbe da je upravljajući Ribarskim područjem Južna Morava 2, toj zajednici ostavio veliki poreski dug, rekao da on nije mogao da vodi politiku firme, to je činio Upravni odbor i Skupština. Samim tim ja ne mogu da budem odgovorno lice.

Kumanović je potvrdio da ta Zajednica tada nije plaćala porez.

“Ona je bila registrovana po Zakonu o sportu, a u tom momentu niko u Srbiji nije plaćao porez”, rekao je Kumanović Niškim Vestima i dodao da nije postojala namera da se porez ne plaća, jer bi on bio ukalkulisan u cenu i plaćao bi je krajnji kupac.

ministarstvopoljoprivredesastanak

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković održala je danas sastanak sa svim učesnicima Konkursa za ustupanje na korišćenje ribarskih područja.

„Osnovni smisao i svrha Zakona koji je donet prošle godine je održivo upravljanje ribljim fondom. Riblja područja su definisana kao privredni resurs, resurs koji se poverava korisnicima ribarskih područja na bazi ugovora o ustupanju ribarskog područja i nakon javnog konkursa. Na taj način, prema pravnoj terminologiji, između Republike Srbije i korisnika uspostavlja se obligacioni pravni status. Danas smo ovde kako bi sve razmotrili potpuno otvoreno i mogli zajedno da donesemo sud“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministar je naglasila da će inspekcijske službe uložiti svoj maksimum na terenu.

„Riblji fond predstavlja dobro od opšteg interese u vlasništvu države i naše nacionalno blago“, zaključila je Bogosavljević Bošković i pozvala sve zainteresovane da se obrate ukoliko imaju nejasnoća ili nedoumica povodom Konkursa i njegove realizacije.

Svi prisutni su se saglasili da je ovo prvi put da se na ovakav način uz pune konsultacije i potpuno otvoreno razgovara sa svim zainteresovanim stranama po bitnim pitanjima vezanim za Konkurs.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com