U fokusu

Velika pomoć roditeljima: Od 2016

Dugim redovima ispred šaltera došao je kraj! Obavezu nabavaljanja svioh potrebnih dokumenata za novorođenčad roditelji će moći da obave u porodilištima. To predviđa Projekat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave “Bebo, dobro došla na svet” koji će se  primenjivati u porodilištima u Srbiji.

 

Kako nam je rečeno u Ministarstvu, projekat će se primenjivati u 76 državnih porodilišta, a poziv da se priključe procesu otvoren je i za ona privatna.

 

– Građani Srbije od 2016. godine više neće morati da obijaju mnogobrojne šaltere da bi, na primer, prijavili rođenje deteta i obezbedili drugu dokumentaciju. Od sada će sve to da se sprovodi na jednom mestu – u samom porodilištu. Na jednom obrascu koji dobijaju u porodilištu će popuniti ime prezime deteta, prebivalište, a sve ostalo će državna uprava odraditi za njih i poslati im na kućnu adresu gotovu dokumentaciju – izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički prilikom  gostovanja na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

 

Broj dokumenata koji roditelji moraju da nabave za bebu kreće se od 20 do 50 dokumenata, u zavisnosti od toga da li imaju potrebu i za određenim socijalnim davanjima. Ti doprinosi su podrazumevali podnošenje i predaju zahteva državnim institucijama nadležnim za te vrste postupaka, i toj obavezi je došao kraj.

– Ideja je da majka kada se porodi, odmah u bolnici dobije jedan formular, zajednički za sve  institucije koje bi inače morala da obiđe nakon porođaja, kako bi beba koju je rodila dobila sva potrebna dokumenta. Dakle, majka će na licu mesta moći da detetu da ime, odredi adresu stanovanja, državljanstvo, dakle, sve ono što se inače završava kod matičara, u lokalnom MUP-u, u Fondu za zdravstveno osiguranje. Gotova dokumenta, poput zdravstvene knjižice, izvoda iz matične knjige rođenih ili prijava prebivališta, će stizati na adresu roditelja – objasnila je Svetlana Jovanović, član radne grupe u okviru projekta „Bebo, dobrodošla na svet“.

 

 

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je saopšteno da za ostvarenje projekta bila značajna saradnja pomoć  ostalih ministarstva i institucija,  MUP-a, Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada, Centralnog registra osiguranika, RFZO-a, Republičkog zavoda za statistiku, Pošte.

– Ovo je projekat koji je omogućila zajednička saradnja i želja ostalih ministarstava da unaprede usluge za naše građane. Veliku pomoć je naš tim imao i u timu kabineta premijera, odnosno u Deliveri junitu – rekla je za portal “Žena.rs” Tatjana Tatić, savetnica potpredsednice Vlade Republike Srbije, ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

ŠTA JOŠ MUČI MLADE MAME I TRUDNICE U SRBIJI:

Diskusije na forumu Ana.rs otkrile su najveće probleme naših mama, i sadašnjih i budućih.  Kako izgleda spisak problema i kako su rasprave odvijale, pogledajte ovde:

prijavljivanje deteta

povraćaj PDV-a na bebi opremu – kada, gde i kako?

dečji dodatak

kako se ljudi snalaze sa dvoje male dece?

nezaposlene trudnice/porodilje i njihova prava

MMR vakcina

dečja kozmetika bez štetnih sastojaka

 

Ostale diskusije o svemu onome što prati roditeljstvo, pročitajte na Ana.rs.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com