Društvo

Stari Niš-moj Niš“ druge novogodišnje noći na TV Zona plus i NTV

Dokumentarni film „Stari Niš-moj Niš“, koji je u novogodišnjoj noći prikazan na dočeku na Paliluli, Nišlije će moći da ga pogledaju večeras od 18:30 i na televiziji Zona plus, a od 20 časova na Niškoj televiziji. Nišlije će priču o tradiciji, kulturi, prosveti i istoriji našeg grada u periodu od 1878. do 1918. moći da vide i na božić na teliviziji Zona plus od 22:30. 

Miroljub Nedović reditelj, želeo je da film bude „podsetnik Nišlijama, a priručnik onima koji to nisu“.

Ovaj drugi filmski projekat City marketing centra, pomogle su, između ostalih, četiri niške gradske opštine i Grad Niš.

Domaćini- naratori u filmu su bračni par Nedović, Ivana i Riki. Ivana kaže da je snimanje išlo glatko, jer je scenario bio dobro pripremljen, jedino što „zamera“ reditelju je najvreliji dan sa preko 36 stepeni kada su snimane njene narativne scene.

„ Ja sam film već videla i jako sam zadovoljna. Pogotovo mi je drago što ima delova koje je radila Niška televizija pre desetak godina, oni donose atmosferu starog Niša, jer su te sekvence snimane u starogradskoj nošnji“, kazala je Niškim vestima Ivana Nedović.

„Stari Niš-moj Niš“ okupio je oko 50 učesnika, poznatih i manje poznatih, različitih starosnih struktura i zanimanja.

„Niko koga sam pitao da učestvuje u filmu, nije me odbio i zato sam beskrajno zahvalan“, rekao je reditelj Nedović.

U filmu se pojavljuje i poznati niški muzičar, Dejan Najdanović Najda. Pošto je nišlija i po rođenju i po ubeđenju, bilo mu je zadovoljstvo da bude deo filma.

„ Nisam u početku zapitkivao šta se od mene očekuje, ali sam uradio ono što najbolje znam. Otpevao sam jednu staru pesmu koja nije niška, ali nosi senzibilitet Juga. Bilo mi je zadovoljstvo što sam na jedan način ostao zabeležen kao neko ko predstavlja svoj grad“, rekao je Najda Niškim Vestima.

Milica Štrbo je po zanimanju sociolog, a njena „priča“ u filmu bila je vezana za nišku prosvetu iz tog perioda.

„ Možda se Riki opredelio da govorim teskt o prosveti zato što radim u Zavodu za udžbenike. Kao rođenu nišlijku, sve što je vezano za Niš me odmah privuče. Scenu smo snimali ispred Osnovne škole „Učitelj Tasa“, a to je škola u koju sam išla. Bila mi je čast da govorim i o toj školi, o učitelj Tasi i počecima pismenosti u Nišu.“ kazala je Milica Štrbo Niškim Vestima.

Posle filma “Moj city- moj Niš”, ovo je drugi projekat producentske kuće City Marketing Centar.

“Imamo planove i za sledeće dve godine. Trenutno je u pripremi dokumentarni film koji za temu ima priču o “Lutajućim srcima”. Nadam se da će taj film zatvoriti Filmske susrete sledeće, 2016. godine. Za 2017. godinu planirali smo produkciju dokumenatrnog filma o rok grupi “Kerber””, najavio je producent Oliver Paunović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com