Servisne

LEDENI DANI NA POČETKU GODINE: Evo kakva nas zima čeka i koliko će biti snežnih padavina

Radivoje Komazec, poznatiji kao „sivački Koljčicki“, kaže da ćemo imati zimu sa nešto višim temperaturama nego što su bile prošle godine i sa znatno manje snega nego što je uobičajeno

 

SIVAC – Pred nama je blaga zima, sa manje padavina nego prošle godine, a prvi sneg možemo da očekujemo tek krajem januara i u jednom delu februara. Ono što će obradovati većinu jeste podatak da temperature, barem u severnim i centralnim delovima Srbije, neće padati ispod minus 6 stepeni, dok će najviše biti oko 12 stepeni.

Ovakvu prognozu za narednih nekoliko meseci najavljuje Radivoje Komazec, poljoprivredni tehničar iz Sivca, poznatiji kao „sivački Koljčicki“, koji se više od deceniju jedini u Srbiji bavi dugoročnom prognozom po uzoru na čuvenog ruskog prognostičara Borisa Koljčickog.

– Prvih šest dana januara jutarnje i dnevne temperature biće nešto niže. Očekivane jutarnje temperature biće od minus četiri stepena, a dnevne najviše oko nula stepeni Celzijusa. Nakon tog hladnijeg perioda, od 7. do 20. januara, prema mojoj proceni, očekuju nas nešto više temperature sa slabim jutarnjim mrazom. Jutarnje temperature kretaće se oko minus četiri stepena, dok će dnevne ići i do plus 11 stepeni. Od 23. januara, dolazi do manjeg zahlađenja, kada će dnevne temperature biti oko plus pet stepeni. Prvi sneg u ovoj godini možemo da očekujemo 25. i 28. januara – objasnio je Komazec.

On je dodao da nas kiša i magla očekuju nekoliko dana u januaru, i to krajem prve i druge nedelje u mesecu.

Prema njegovim rečima, kraj januara obeležiće nešto niže temperature, te nas od 30. januara očekuje pad tokom kog će najviša dnevna temperatura biti oko plus četiri stepena, a najniža oko minus pet stepeni.

Topli januar i februar

Komazec objašnjava da nas prvih dana februara očekuju kiša i magla, ali i da će on biti topliji u odnosu na drugi mesec u godini koja je za nama.

– Prvih devet dana februara biće umerene temperature. Jutarnje će se kretati od nule do minus jedan stepen, dok dnevne neće prelaziti plus šest stepeni Celzijusa. Druga nedelja u februaru, tačnije devetog dana u mesecu, prema mojoj prognozi, doći će do zahlađenja sa povremenom kišom i snegom. Sneg će početi da pada nekoliko dana, i to od 11. do 14. februara. Kada smo kod padavina, biće i kiše, ali ne u dužim intervalima. Kiša će padati 3, 9, 12, 25. i 28. februara – rekao je sagovornik Kurira, čije su se prognoze za 15 godina, koliko se bavi njima, u 60 odsto poklopile s vremenom koje smo imali.

Manje zahlađenje u martu

Komazec ističe da nam od 22. februara sledi porast jutarnjih i dnevnih temperatura, koje će se kretati od nula stepeni u plusu ujutro, dok će maksimalne dnevne ići i do 11 stepeni.

Poznati srpski prognostičar navodi da će do 10. marta biti prilično toplo, sa oko plus 14 stepeni.

– Od 10. do 15. marta možemo očekivati zahlađenje sa vrlo slabom susnežicom. Međutim, u drugoj polovini meseca temperature će ponovo rasti, a od 20. do 25. biće čak i plus 20 stepeni. Kiša će padati 3, 5, 8, 9, 15, 20. i 24. marta.

2016.

Januar počinjemo sa promenljivim niskim temperaturama sa maglom i mogućom kišom, a prvi sneg očekuje nas 24. u mesecu. Najniže jutarnje temperature biće od -6 do 0 stepeni, dok će se najviše dnevne temperature kretati od +2 do +10 stepeni. Sredina druge nedelje prvog meseca u godini donosi toplije vreme i više temperature, koje će se kretati od 0 do +11stepeni. Krajem meseca počeće ponovo zahlađenje.

Februar će, kao i januar, početi sa najnižim temperaturama za taj mesec. Jutarnje temperature će se kretati od -1 do +5, dok će dnevne biti od +2 do +11 C. Sredinom drugog meseca očekuje nas zahlađenje, a živa u termometru dostići će +4 C. Druga polovina februara biće toplija, povećanje beležimo i kod jutarnjih temperatura, koje neće ići ispod +2 C. U februaru će biti slična količina padavina u odnosu na mesec pre njega.

Princip rada
OD KATOLIČKOG DO PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA

Komazec objašnjava da prognozu određuje prateći temperature i vlažnost vazduha od katoličkog do pravoslavnog Božića, to jest od 25. decembra do 6. januara.

– Svaki dan predstavlja jedan mesec, a svakih 48 minuta jedan dan. U tom periodu neprestano merim temperaturu i vlažnost vazduha, pa ih poredim sa šemom koju sam napravio. Na osnovu tih statističkih podataka određujem prognozu – objasnio je Komazec i dodao da se za prognozu najviše interesuju ljudi iz njegovog okruženja, a ponajviše poljoprivrednici i stočari.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com