Društvo

72 miliona za zapošljavanje

Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i grada Niša danas su u Gradskoj kući potpisali sporazum o zajedničkom izdvajanju 72,7 miliona dinara za realizaciju mera Aktivne politike zapošljavanja, a to će omogućiti da oko 500 nezaposlenih gradjana Niša otvori sopstvenu firmu, bude uposleno kod poslodavaca ili prodje obuku. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da će za pet mera zapošljavanja iz gradskog budžeta biti isplaćeno 40 miliona dinara, dok će NSZ obezbediti 32,7 miliona dinara.

“Grad je u odnosu na prošlu godinu za 10 miliona dinara povećao izdvajanje iz gradske kase za programe zapošljavanja”, istakao je Bulatović.

On je rekao da zahvaljujući otvaranju novih fabrika i aktivnoj politici zapošljavanja koju grad i država realizuju, Niš sada ima rekordno nizak broj nezaposlenih.

„Broj nezaposlenih je 27.000 što je za osam odsto manje nego prošle godine, a za 27 odsto manje u odnosu na period od pre četiri godine“, izjavio je Bulatović.

Direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić podsetio je da su prošle godine grad i NSZ za mere zapošljavanja zajedno izdvojili 54,5 miliona dinara, što je omogućilo da 300 lica bude radno angažovano.

„Na osnovu sporazuma koji su danas potpisali predstavnici grada i NSZ biće isplaćene subvencije za samozapošljavanje i subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta. Biće finansirani javni radovi, program sticanja praktičnih znanja i program obuke na zahtev poslodavca“, istakao je Matić.

Graski većnik Mihajlo Zdravković rekao je da će konkursi za realizaciju pomenutih mera biti raspisani početkom juna i da će omogućiti zapošljavanje lica koja spadaju kategoriju teže zapošljivih, ali će omogućiti jednom broju lica da pokrenu sopstveni biznis.

Niš je, prema Zdravkovićevim rečima, prošle godine imao bezmalo 78.000 zaposlenih što je za 3.000 više nego u 2016. godini.

Zamenik generalnog direktora NSZ Petar Jarić kazao je da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) bilo u aprilu 600.000 lica, što je u odnosu na isti mesec prošle godine manje za 67.000.

On je kazao da je ove godine 116 lokalnih samouprava opredelilo ukupno 570 miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja, a Nacionalna služba za zapošljavanje usmeriće im još 500 miliona dinara kako bi što veći broj lica bio uključen u programe zapošljavanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com