Zdravlje

Najjeftiniji način za sprečavanje kardovaskularnih oboljenja – INTERMEDICA – dr Lović EVROPSKI CENTAR ZA HIPERTENZIJU

Koliko je štetna so u ishrani i kakve akcije može da preduzme drzava i prosečan čovek u cilju smanjenja unosa soli u organizam, odgovore nam je dao Prof dr Dragan Lović  iz Specijalističke ordinacije za interne bolesti Inter medica – dr. Lović – EVROPSKI CENTAR ZA HIPETRENZIJU,  Predsednik Udruženja za hipertenziju Srbije i član Predsedništva Svetskog udruženja za hipertenziju (ISH – Internacional Society of Hypertension)

Prof dr Lović ESH specijalista za hipertenziju ističe da je od vitalnog značaja da sve zemlje u svojim okvirima smanje unos soli. Ako bi se unos soli smanjio za polovinu, to bi spasilo približno 2,5 miliona ljudi od smrti zbog moždanog udara i srčanog napada širom sveta.

  • Prosečan dnevni unos soli u svetu iznosi 9-12g po osobi.
  • Svetska zdravstvene organizacija ne preporučuje više od 1 kafene kašičice  soli (5-6g) dnevno
  • Redukcija soli na nacionalnom nivou predstavlja najjeftiniji način da se spreče kardiovaskularna oboljenja

Strategija za smanjenje unos soli po celom svetu

Razvijene zemlje:

  • Angažovanje zajedno sa prehrambenom industrijom da se smanji so u procesu proizvodnje
  • Podstiče se državna uprava da postavi ciljeve dobrovoljnog smanjenja unosa soli
  • Razvijati strategiju obeležavanja hrane količinom soli koju sadrži
  • Obrazovati javnost o opasnosti koji nosi so
Ostale zemlje:
Najveći unos soli se dodaje tokom kuvanja ili potiče iz sosova (umaka).
  • Odrediti glavni izvor soli u ishrani
  • Obrazovati nadležne zdravstvene organe i vladu
  • Obrazovati javnost o opasnostima koje nosi so

Akcija prosečnog čoveka u cilju smanjenja unosa soli:

Smanjite so i smanjićete rizik po vas!

Kod ljudi koji unose mnogo soli postoji veća verovatnoća da će imati visok krvni pritisak, koji će dovesti do srčanog napada, moždanog udara i bubrežnih oboljenja. Ali, sam “slanik” nije glavni krivac. Oko 80% soli koju jedete potiče od gotove (prerađene) hrane, hrane u pakovanju, brze hrane i one iz restorana.

Proverite etikete na pakovanju kada kupujete hranu

Da biste smanjili unos natrijuma, pri kupovini hrane proverite etikete na pakovanju o količini soli. Izaberite hranu koja sadrži malo natrijuma, odnosno sa redukovanim natrijumom. Pokušajte da izbegnete hranu koja sadrži 20% ili veću količinu soli (natrijuma) po jednoj porciji.

Kontrolišite krvni pritisak:
  • Merite krvni pritisak redovno kod kuće
  • Ako Vam je krvni pritisak povišen, obratite se zdravstvenoj ustanovi radi pregleda
  • Ako primate terapiju, obavezno redovno uzimajte lekove

dr lovic 04

Evropski Centar za hipertenziju:
– utvrđivanje uzroka povišenog pritiska metodom torakalne bioelektrične inpedance,
– određivanje krutosti arterija.
– ABI ispitivanje periferne cirkulacije
Kardiologija: EKG, kolor dopler srca, kolor dopler krvnih sudova vrata, test opterećenja, holter ECG, ambulantno registrovanje krvnog pritiska, stres test
Reumatologija
Ultrazvučni pregledi: abdomena, štitne žlezde, dojke, krvnih sudova nogu, zglobova
Konsultativni pregledi drugih specijalista

Specijalistička ordinacija za interne bolesti
”INTER MEDICA –dr Lović”

www.intermedicadrlovic.rs/

ul. Jovana Ristića 20/III-2
18000 Niš , Srbija

Tel: 018.4244.632;
018.4294.090
Fax: 018.4549.696

Mob.: 062.217.700

e-mail: lovicd@eunet.rs

Opširnije na CityOfNis>>>

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com