Društvo

68 STABALA belog bagrema ZA ĐORĐA Balaševića

Učenici OŠ “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi posadiće 68 stabala belog bagrema u znak sećanja na  Đorđa Balaševića koji nije uspeo da pobedi Kovid 19. Prostor na kome će stable biti posađena nosiće naziv Đoletov park, kaže Marko Ristić, direktor OŠ ”Branislav Nušić” Donja Trnava i dodaje da sadnice već naručene i stižu ovih dana iz Bačke.

“Panonski mornar kako često zovemo Balaševića je premunuo u svojoj 68. godini života i broj stabala koje ćemo posaditi simobilizuju njegove godine. Posadićemo beli bagrem, mađarski, onaj isti o kome je Balašević pevao u svojoj pesmi “Ne lomite mi bagrenje”. Razloga za ovo ima previše. O ekološkim i edukativnim ne moramo pričati, pored toga, odaćemo počast Balaševiću, svima koji su stradali od Kovida 19, imati zdraviji vazduh i svakako imati hladovinu gde će se neki novi klinci zaljubljivati, odljubivati, voleti i učiti. Isti oni klinici o kojima je Đole, takođe, pevao i koji će na ovaj način sačuvati uspomenu na njega”, kaže Ristić i dodaje:

Foto: V.P.

“Ne verujem da medju nama, na ex Yu prostoru, ima nekoga ko nije bar jednom ljubio, plesao, tugovao, plakao, ludovao uz neku njegovu pesmu… makar se naježio. S druge strane, imamo tu privilegiju da nam je dvorište već čuvena botanička bašta koja je zbog nekih sadnica poznata i van granica naše zemlje”, kaže Ristić.

Sadnice belog bagrema stići će u Donju Trnavu tokom iduće nedelje.

“Kada sam pozvao da naručim sadnice prvi odgovor čoveka koji ima rasad bio je da sam zakasnio, da se radi o vrsti bagrema koji se teško nalazi, da je teško pronaći toliko sadnica. Gotovo da sam bio odbijen. Kada sam rekao šta je ideja i da su sadnice posvećene Đorđu Balaševiću priča je dobila sasvim drugi tok. Istog trenutka mi je rečeno da ne brinem, da već u nekoliko narednih dana mogu da očekujem da sadnice stignu. Kako se radi o skupim sadnicama nije ni to predstavljalo problem jer će nadoknada za njih biti minimalna, tek da se dostavljaču nadoknadi gorivo za dostavu sadnica”, ističe Ristić.

Zahvaljući ideji koja je potekla iz škole u Donjoj Trnavi učenici ove škole sačuvaće sećanje na Balaševića, muzičara, pesnika, umetnika koji nikog svojim stihovima nije ostavio ravnodušnim.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Za Vas nije vest da su fanovi Balaševića odali počast paljenjem sveća sinoć ispred Gradske kuće u Nišu?
    Neočekivano: Počast Balaševiću i na stadionu Liverpula VIDEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com