Stari Niš

Pijačni dan u Nišu 1907.

Britanski putopisac Hari de Vindt je 1907. godine krenuo od Jadranskog mora preko Balkana prema Kavkazu. Put ga je naveo i na Niš.

U U svojoj knjizi “Kroz divlju Evropu” je zapisao:

Srbija je krštena kao “Raj siromašnih ljudi” i mi na svom putu od jednog do drugog kraja zemlje nismo naišli ni na jednog prosjaka, dok su poljoprivrednici brojni skoro kao manji farmeri u Britaniji. Zato Srbijanci imaju lepši naziv za njihovu rodnu zemlju:” Bašta Balkana”, što nesumljivo jeste, živopisna i plodnija od svih Balkanskih država.

Što dalje idete ka unutrašnjosti zemlje, od ravnih i močvarnih obala Dunava, to je zemlja plodnija, a pejzaži slikovitiji, mada ovo nije kao Bosna, zemlja komfora i sigurnosti. Ovde morate da se pomučite, ponekad baš ozbiljno, dalje od pruge. Neki seoski putevi nisu preterano bezbedni noću, što smo i mi kasnije igrom sudbine otkrili”.

pijacnidan2
Od Niša prema bugarskoj granici (Real sa Nišave)

Na tom putu je prošao i kroz Niš, tako da imamo priliku da vidimo deo prizora sa ulica grada koji je uslikao jednog pijačnog dana, daleke 1907. godine.

pijacnidan3
Iz knjige “Kroz divlju Evropu”, slike Hari de Vindt (foto: Real sa Nišave)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com