Društvo

30. IZVIĐAČKE IGRE ”VOŽDOVI DANI”: Tragovima slavnih predaka

Predstojećeg vikenda, od 9. do 11. novembra, u Nišu će, u organizaciji Odreda izviđača ”Vožd Karađorđe”, 30. put zaredom biti održane Izviđačke igre ”Voždovi dani 2018”. Akcija će okupiti oko 200 učesnika – članova izviđačkih odreda iz Srbije, uzrasta od 11 do 19 godina, uz podršku volonterskog tima odraslih izviđačkih vođa.

“Kako se u dane održavanja manifestacije širom sveta obeležava 100-ta godišnjica od završetka Velikog rata, a vikend pre toga je i 250-a godišnjica rođenja Vožda Karađorđa, čije ime odred-domaćin nosi već 62 godine, od svog nastanka, u skladu sa velikim jubilejima, moto 30-ih ”Voždovih dana” je ”Tragovima slavnih predaka” pri čemu će pozitivan patriotski duh svog pokreta učesnici ove manifestacije, na direktan ili simbolički način, prikazati kroz svaku aktivnost bogatog i raznovrsnog programa”, kažu u izviđačkom odredu “Vožd Karađorđe”.

Tragajući u svojevrsnoj detektivskoj igri za lokacijama u našem gradu koje su neposredno ili simbolično vezane za slavnu istoriju našeg grada i naše zemlje u vreme Vlikog rata, izviđači će na najlepši i najzanimljiviji mogući način – kroz igru, druženje, zabavu i nadmetanje, istraživati, otkrivati, učiti i pokazati šta znaju.

“Grad će se u subotu, tokom takmičenja, zašareniti od izviđačkih marama te je to prilika za sugrađane svih uzrasta, a posebno za one najmlađe, da pogledaju deo bogatog programa koji izviđaštvo nudi deci, mladima ali i odraslima, pa i da pitaju ono što ih zanima”, dodaju u Odredu.

Kao i sve izviđačke aktivnosti, ”Voždovi dani”, pored takmičarskog – imaju i vrlo naglašen vaspitno-obrazovni i humanitarni karakter.

U takmičarskom delu ekipe će se nadmetati u 4 takmičarske kategorije.

Takmičarski program obuhvata 16 igara, takmičarskih disciplina u kojima ekipe prikazuju svoja znanja, veštine i kreativnost, u 4 programske celine.

Organizaciju akcije i samo takmičenje pomaže volonterski tim koji čine odrasli članovi izviđačke organizacije.

Prateći program ove izviđačke manifestacije imaju za cilj da učesnicima pruže mogućnost više za druženje, zabavu, razmenu znanja i iskustava i ”službu zajednici”. Organizovaće se “Veče prijateljstva” izviđačka zabava i rođendansko veče u čast jubileja ”Voždovih dana”, uz muziku, ples, duhovite i zabavne nagradne igre, lutriju i naravno – rođendansku tortu. Tu je i “Brđanska čajanka”, aktivnost namenjena isključivo brđanima i predstavlja priliku da, družeći se uz simbolično posluženje, razmene iskustva, mišljenja, stavove, ideje. Ovogodišnja tema brđanske diskusije je ”Izviđačke akcije u Srbiji – od potreba i želja do realnosti”. Aktivnost ima za cilj da doprinese podizanju kvaliteta izviđačkih akcija u Srbiji.

Humanitarni program ove izviđačke akcije, tradicionalno, obuhvata aktivnosti posvećene pomoći lokalnoj zajednici i ugroženim grupama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com