U fokusu

1,6 miliona evra za zaštitu životne sredine u Srbiji

Kako bi Srbija odgovorila na izazove primene zakonodavtsva Evropske unije u oblasti životne sredine i obezbedila čvrstu osnovu za pristupne pregovore u okviru Poglavlja 27, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine počelo je da realizuje projekat „Dalja implementacija Nacionalne strategije aproksimacije u oblasti životne sredine – EAS”.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u iznosu od 1,6 miliona evra i podrazumeva jačanje institucija, poboljšanje infrastrukture i investiciono planiranje novih projekata iz oblasti ekologije.


„Životna sredina je veoma važna oblast kojom se treba kontinuirano baviti i koja zahteva koordinisano delovanje svih relevantnih institucija. O tome svedoči i podatak da je neophodno 10 milijardi evra sredstava za aproksimaciju životne sredine, od čega je približno milijardu evra potrebno za otpad, a oko 7 milijardi evra za vodosnabdevanje, kanalizaciju i otpadne vode. Ovaj program će pomoći našoj zemlji u daljem približavanju pravnih tekovina EU u oblasti zaštite životne sredine, kroz jačanje institucija, poboljšanje infrastrukture i investicionog planiranja novih projekata u ovoj oblasti“, rekla je Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt rekao je da je do sada otvoreno 6 poglavlja, i da se nada da će Poglavlje 27 biti otvoreno bez početnih merila.

„Poglavlje 27, koje se tiče životne sredine, je najkompleksnije kada je u pitanju broj direktiva i čini jednu trećinu ukupnog evropskog zakonodavstva. Ono je i najskuplje i zahteva ogromne investicije, ali je i najvažnije, jer se tiče kvaliteta života svih građana: kvaliteta vode, vazduha, zemljišta. Nijedno drugo poglavlje ne utiče u toj meri na naše živote, zdravlje, budućnost i razvojne projekte više od ovog poglavlja. Projekat koji danas počinje upravo treba da ojača institucionalne kapacitete za pripremu pregovaračke pozicije Srbije u ovoj oblasti“, istakao je Benedikt.

Projekat „Dalja implementacija Nacionalne strategije aproksimacije u oblasti životne sredine“ traje do oktobra 2018. godine i obuhvata aktivnosti koje se odnose na tri glavne komponente:

  • jačanje institucija za sprovođenje zakonodavstva u oblasti životne sredine,
  • jačanje kapaciteta za planiranje sprovođenja EU Direktiva koje zahtevaju značajna finansijska ulaganja posebno u oblasti voda i otpada i
  • jačanje kapaciteta za investiciono i finansijsko planiranje projekata u oblasti životne sredine.

Podsetimo, Republika Srbija je usvojila najbitnije strateške dokumente kojima se reguliše politika životne sredine, a među najbitnijima je Nacionalna strategija za aproksimaciju u oblasti životne sredine.

Usvojena je u decembru 2011. godine kako bi se nadogradio Nacionalni program za integraciju Republike Srbije u Evropsku uniju, Nacionalni program zaštite životne sredine i Nacionalna strategija održivog razvoja.

Uz Nacionalnu strategiju za aproksimaciju u oblasti životne sredine, postoje Sektorske strategije aproksimacije za horizontalni sektor, kvalitet vazduha i klimatske promene, za sektor upravljanja otpadom, za sektor voda, za sektor industrijskog zagađenja i buke, za sektor hemikalija i GMO i za sektor zaštite prirode i šumarstvo.

Od ove godine u Srbiji i Zeleni fond

Srbija od ove godine ponovo ima Zeleni fond, a on je osnovan je četiri godine nakon što je prethodni Fond za zaštitu životne sredine ukinut. Iz Fonda će se finansirati projekti u oblasti zaštite životne sredine.

Značaj ovog fonda će biti u usmeravanju sredstava koja će se ostvarivati po principu „zagađivač plaća“ u kofinansiranje značajnih infrastrukturnih projekata za zaštitu životne sredine, i to u prvom redu projekata upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Srbija postala deo IMPEL mreže inspekcija evorpskih zemalja u oblasti zaštite životne sredine

Na 15. Generalnoj Skupštini IMPEL (European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law) održanoj početkom decembra u Bratislavi, odlučeno je da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine, postane član ove evropske mreže.

Članstvom u IMPEL-u inspekcija za zaštitu životne sredine će nastaviti jačanje saradnje sa evropskim zemljama u oblasti životne sredine i razmenu iskustava i znanja u implementaciji i nadzoru evropske regulative u ovoj oblasti.

Podrška i razmena iskustava sa zemljama članicama IMPEL mreže ima izuzetan značaj u svrhu ostvarivanja standarda uspešnosti i napretka Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com