Kultura

16. Međunarodna kolonija animiranog filma

 Manifestacija traje od 18. do 22. jula

U prostorijama Dečijeg odeljenja Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ održava 16. Međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade u organizaciji Studija crtanog filma 98 i Udruženja Anima Niš, pod budnim okom instruktora animacije Slobodana Miloševića. Na ovaj način se nastavlja tradicija kolonije animiranog filma koja svake godine privuče veliki broj učesnika iz više zemalja uzrasta od 10 do 26 godina. Učesnici rade na izradi animiranog filma o “Prokletoj Jerini”.

Dolaze iz Slovačke, Bugarske, Republike Srpske i Severne Makedonije. 

“Od 2007. godine do danas prošlo je više od 300 polaznika iz naše zemlje i zemlje iz inostranstva. Na koloniji uvek postoje nekoliko grupa koje rade određenu vrstu animacije, izvesnim grupama mi zadamo konkretne teme, a to je ove godine film “Prokleta Jerina”, priča Milenković, ispred udruženja Anima Niš.

Milošević kaže da mlađi polaznici  uglavnom rade animacije na slobodne teme.

“Zaista je lepo i interesantno videti koliko su deca zapravo kretivna i vredna jer je potrebno uložiti mnogo truda da bi se napravilo nekoliko sekundi ili minuta animiranog filma. Postoje i filmovi na kojima se radi nekoliko godina, ali i onih kraćih koje se rade za potrebe ove Kolonije. U svakom slučaju, sve što naglašava kvalitetno provođenje slobodnog vremena i učenje je zaisto dobro, a to Grad zdušno pomaže. Niš će uvek podržavati ovakvu vrstu radionice, a naročito one koje su tradicija i postoje duži niz godina”, kazala je Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam.

Učesnici su istakli da im je jako zanimljivo učestvovati na ovakvim radionicama, kao i da je ovo prilika da steknu nova prijateljsta i da nauče nešto novo o animiranom filmu.

Dragan Pavlović, zamenik predsednice opštine Pantelej istakao je da je ova manifestacija jako značajna za Opštinu, da je zadovoljstvo videti svu decu koja učestvuju, ali i da se nada da će proslaviti i jubilarnu 50. Međunarodnu koloniju.

Manifestaciju je i ove godine podržalo Ministarstvo kulture i informisanja,  grad Niš i opština Pantelej.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com