U fokusu

Ministarstvo zdravlja: Sedam dečjih kašica i sokova nebezbedno!

Ministarstvo zdravlja Srbije obavestilo je javnost da je sedam proizvoda dečje hrane“Juvitana” nebezbedno za korišćenje, jer su ispitavanja pokazala da je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta pesticida. Dobra vest je da u niškim marketima koje su obišle Niške Vesti, ovih proizvoda nema na rafovima.

U saopštenju za javnost Ministarstva zdravlja Srbije od 7. novembra navedeno je sedam proizvoda dečjih kašica i voćnih sokova “Juvitana” prozvođača kompanije “Takovo” A.D. Gornji Milanovac kao nebezbedno za ishranu decu.

Proizvodi ne odgovaraju “sa aspekta sadržaja ostatka ispitanih pesticida “u skladu sa članom 50 Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda” jer je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta pesticida. Ispitivanje je uradila, u saradnji sa sanitarnom inspekcijom, laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, dodaje se u saopštenju.

Kao nebezbedni označeni su sledeći proizvodi:

 “Juvitana„ kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 25.01.2019.
„Juvitana„ jabuka i kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 26.01.2019.
„Juvitana„ kajsija i kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 03.03.2019.
„Juvitana„ banana i jabuka – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 21.07.2019.
„Juvitana„ jabuka i banana–dečji kašasti voćni sa šećerom (125ml)–rok upotrebe 17.02.2018.g.
„Juvitana„ šljiva – dečji kašasti voćni sa šećerom (125ml) – rok upotrebe 13.12.2017.
„Juvitana„ breskva i jabuka – dečji kašasti voćni sok sadrži prirodne šečere (125ml) – rok upotrebe 07.12.2017.

U saopštenju resornog ministrastva se kaže i da je proizvođač obavešten o nalazima koji su završeni 28. oktobra, kao i da je preduzeo mere u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, povukao prouzvode, o čemu je obaveštena i sanitarna inspekcija 3. novembra.ministars

Budući da je u pitanju dečja hrana, interesovalo nas je koliko se brzo ovakvi prozivodi povlače sa rafova maloprodajnih objekata i da li ih ima u niškim marketima. Dobra vest je da ih nije bilo u nekoliko marketa koje smo uspeli da obiđemo.

U marketu “As” u Prvomajskoj ulici, bilo je proizvoda “Juvitana”, kašica i sokova, prozvođača iz Takova, ali ni jedan od njih nije bio na listi označenih kao “nebezbedni”.

Šefica ovog marketa, Nataša Nikolić, za Niške Vesti kaže da nije bilo posebnog obaveštenja o povlačenju ovih sedam prozvoda, ali da su za tri godine poslovanja jednom imali slučaj hitnog povlačenja proizvoda.

“U pitanju je bilo mleko jednog prozvođača, a javljeno nam je iz veleprodaje. Odmah smo povukli celu količinu, a istovremeno je povučeno iz svih “As” marketa,” kazala je Nikolić.

Po istom principu rade svi maloprodajni objekti velikih trgovinskih lanaca, a obaveštenja uglavnom dobijaju putem mejla i momentalno sa rafova skalnjaju sporne proizvode i vraćaju ih “centrali”. U jednom od marketa, potvrdili su da su poslednji takav slučaj imali sa pralinama, ali da ih u njihovom objektu nije ni bilo.

juvitana

                                         Na rafovima samo ispravni prozvodi

Nataša Nikolić dodaje da niška sanitarna inspekcija kontrolu prozvoda vrši dva do tri puta godišnje.

Inspektori nasumice uzimaju sa rafova proizvode, a najčešće su to baš dečja hrana, životne namirnice, mleko i mlečni priozvodi. Kontrolišu se deklaracije i rokovi upotrebe”, kazala je Niškim Vestima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com