Društvo

Koliko turizam primećuje invalide

Nepristupačnost apartmana, adekvatnog prevoza i pristupa hotelskim ležajevima, neki su od problema osoba sa invaliditetom kada krenu na letovanje ili zimovanje. Ovi i mnogi drugi izazovi bili su pokretač organizacije seminara pod nazivom „Dosupnost prevoza za osobe sa invaliditetom u turističkim uslugama“ koji skreće pažnju turističkim poslenicima o važnosti prilagođavanja usluga upravo ovoj grupaciji.

Osobe sa invaliditetom kažu da im je najveći problem u odabiru putnih aranžmana da pronađu smeštaj koji odgovara njihovim potrebama. To podrazumeva da postoji lift u koji mogu stati invalidska kolica, rampa na ulazu je neizostavna, ali postoji niz drugih pomagala kojima se olakšava kretanje u jednoj hotelskoj sobi kao i van nje. Svaki hotel dužan je da 2% kapaciteta prilagodi osobama sa invaliditetom. A u Nišu, prema rečima Anete Ilić iz Udruženja paraplegičara, postoji samo jedan hotel koji ima sve uslove.

 

“Po zakonu niko ne sme da izda dozvolu za rad objektu koji nije pristupačan osobama sa invaliditetom. Iako imamo dobar zakon o planiranju i izgradnji, problem je što se u praksi ne poštuje” kazala je Aneta.

Predsednica svih žena sa invaliditetom u Srbiji, Jasmina Barać Perović kaže da joj je za odmor najpristupačnija Paralija u Grčkoj jer je tamo sve ravno. Ipak, kada bukira hotel, od 100 njih samo dva izađu kao pristupačna osobi sa nekim oblikom invalidnosti. Jasmina dodaje da su joj se događala neprijatna iznenađenja čak i tada.

“Mnogo puta mi se desilo da bukiram hotel koji samo na ulazu ima rampu, dok su na ostalim spratovima stepenice, pa me onda suprug nosi. Problem nastaje kada neki ljudi slobodno tumače pojam “dostupnosti” – postoje standardi dostupnosti i treba ih poštovati”, izjavila je Jasmina Barać Perović.barac

Aneta Ilić iz Udruženja paraplegičara Niš imala je slično iskustvo.

“Doživela sam da bukiram letovanje u Grčkoj gde mi je rečeno da je sve pristupačno. Kada sam stigla, hotel je na samom ulazu imao 7 stepenika. Radnici hotela su se snašli i odmah napravili drvenu rampu, ali je činjenica da me je agencija slagala” kaže Aneta iz Udruženja paraplegičara.

Iz Hendi centra Koloseum kažu da je seminar na temu dosupnosti prevoza za osobe sa invaliditetom u turističkim uslugama idealna prilika da se hotelijeri i prevoznici edukuju i da se skrene pažnja na potrebe ovih osoba.

Problem je u neinformisanosti ljudi, ali i u nama sa invaliditetom jer dovoljno glasno ne govorimo o svim izazovima. Ja imam distrofiju mišića i ne mogu sam da pređem iz kolica u krevet. Nama taj transfer rešava jedna dizalica, ali onda imamo problem jer u čitavoj Srbiji ne postoji nijedna soba koja je prilagođena kretanju ove dizalice”, rekao je Darko Ivić iz Hendi centra Koloseum iz Beograda.on
Iz Hendi centra koji je i organizovao seminar uz pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Grada Niša, napominju da postoji više vrsta hendikepa i da u odnosu na to svaki čovek ima drugačije potrebe. Iz ostalih udruženja dodaju da neka pomagala nisu čak ni skupa, ali turistički poslenici jednostavno ne znaju šta da nabave ili ne kupuju opremu zato što retko ko kontroliše da li poštuju standarde.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com