Ekonomija

II Forum naprednih tehnologija: IKT razvojna šansa Niša

II Forum naprednih tehnologija, koji će okupiti oko 30 institucija i više od 100 učesnika 15. i 16. novembra u Oficirskom domu, predstvalja prvi korak početak realizacije ideje mapiranja Grada Niša kao centra naprednih tehnologija, jer je to i njegova razvojna šansa, kažu organizatori. Cilj je da se stvori jasna slika o razvojnim i investicionim kapacitetma Grada Niša kako bi se, između ostalog, u saradnji sa naučno-obrazovnim institucijama, stvorila nova radna mesta.

U Srbiji bi, prema procenama nadležnih, u IT sektoru moglo odmah da se zaposli oko 20.000 ljudi, rečeno je povodom predstojećeg II Foruma naprednih tehnologija u Nišu, 

IT sektor je jedan od najdinamičniji sektora privrede Srbije. Beleži godišnji rast od 20 procenata. Trenutno naš region okuplja oko 200 IT kompanija sa 2.000 ljudi, kažu u Udruženju IKT RPK Niš.

„Ako na to dodamo sektor elektronike i mašinstva koji se vezuje za napredne tehnologije onda dolazimo do 3.000 zaposlenih u ovom sektoru koji ostvaruju prihod od 50 miliona evra. U ovom trenutku najblji rast beleže softverske kompanije i očekujemo da se taj trend nastavi. Zbog toga pozdravljam inicijativu Ministarstva prosvete da se u nastavni program škola ponovo uvede predmet informatika i računarstvo. Već sedam godina se borimo da ovaj predmet bude obavezan od petog razreda osnove škole, stim da mora da se revidira nastavni plan i program u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju i poveća kvota u visokoškolskm obrazovanju“, kaže Saša Matejić iz Udruženja za IKT RPK Niš, koje će u okviru II Foruma naprednih tehnologija organizovati VII ICT forum 2016.

Ideja i želja organizatora je da okupi sve nosioce aktivnosti u oblasti naprednih tehnologija, mapira nedovoljno promovisane potencijale Niša, stvori uslove za uspostavljanje lanaca snabdevača velikih, prisutnih kompanija u lokalnoj zajednici i sektora malih i srednjih preduzeća.

Forum naprednih tehnologija 1

O važnosti i neophodnosti organizovanja foruma govori i činjenica da su sa ukupno milion i 180 hiljada dinara iza njega stali Grad Niš i suorganizatori Regionalna privredna komora, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Nacionalna služba za zapošljavanje i Niški klaster naprednih tehnologija NiCAT, koji okuplja 26 uspešnih firmi i jedan je od šest vodećih klastera u Srbiji.

„Ne smememo da proustimo šansu da razvijamo ljudske potencijale. Znanje, pamet, škole i fakulteti jesu nešto što moramo valorizovati i pretočiti u bolji život građana. Prošle godine je počeo da živi Forum naprednih tehnologija u Nišu, kada je skup, na kome je učestovalo 250 partnera i 42 kompanije, posetilo oko 7.500 Nišlija. Naše potencijale u oblasti naprednih tehnolgija smo već predstavili Vladi Srbije, premijeru i resornim ministarstvima i mnogi planovi i projekti se realizuju. Među njima su i završetak Studentskog doma u Nišu kao i stanova za mlade naučnike. Obezbeđujemo i sve uslove, odnosno odluke koje prethode za relizaciju niškog naučno-tehnološkog parka, što će uticati da Niš bude grad naprednih tehnologija“, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

IT

Specijalizovani sajam zapošljavanja i profesionalne orijentacije

Tokom II Foruma naprednih tehnologija planirane su brojne promocije, predstavljanje fakulteta i kompanija, a drugog dana, 16. oktobra u Oficirskom domu sa početkom od 10h biće organizovan Specijalizovani sajam zapošljavanja i profesionalne orjenatacije.

„Na Specijalizovanom sajmu zapošljavanja i profesionalne orjentacije priliku da se upoznaju sa poslodavcima najvećih domaćih i svetskih IKT kuća imaće pre svega Nišlije koje poseduju znanja i veštine iz oblasti programiranja, mašinstva i elektronike. Prošle godine sajam je posetilo oko 4.000 ljudi, a oko 1300 lica je apliciralo za poslove koje su kompanije nudile na Prvom forumu naprednih tehnologija. Posle prvih šest meseci od sajma 50-oro njih je dobilo posao. Do sada je, zahvaljujući prošlom forumu, ukupno 300 programera, inženjera mašinstva i elektronike pronašlo posao u IKT kompanijama“, kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu, Boban Matić.

B2B – business to business susreti
Pod pokroviteljstvom USAID REG-a, na Forumu će biti održan skup predstavnika hi tech firmi iz regiona, akademske zajednice i obrazovnih institucija.

Kako je potreba za kadrovima iz oblasti informacionih tehnologija kao i naprednih tehnologija u konstantnom porastu i obrazovne ustanove pokušavaju da ponude što savremenije programe i načine obrazovanja kako bi proizvele ljudske resurse prema zahtevima tržišta rada.

„Cilj nam je da mladi ljudi po dobijanju diplome odmah pronađu zaposlenje, ali ne u drugim gradovima i stranim zemljama, nego da svoje profesionalne karijere u svom gradu. Forum je jedan od prvih koraka da Niš postane bolje mesto za život“, kaže dekan Elektronskog fakulteta u Nišu, Dragan Janković.

Detaljniji program II Foruma naprednih tehnologija – potencijali Grada Niša, kao i kompanije koje će učestvovati i nuditi zaposlenje dostupan je na sajtu, preko koga će 15 i 16. novembra uživo da se emituju dešavanja na Forumu.

Događaji

Utorak 15.11.2016. 11:15 – 13:00 Niš grad naprednih tehnologija – potencijali grada Niša
Utorak 15.11.2016. 13:45 – 14:45 – IT trendovi
Utorak 15.11.2016. 14:45 – 15:30 – Panel Iskoristimo šansu
Sreda 16.11.2016. 10:00 – 14:30 – Specijalizovani sajam zapošljavanja i profesionalne orijentacije
Sreda 16.11.2016. 11:00 – 12:30 – Primeri uspeha u 3 sektora (3 uspešne priče niških kompanija)
Sreda 16.11.2016. 12:30 – 14:00 – Obrazovanje i nauka kao pokretač ka budućnosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com