Društvo

Potrebna pomoć dvogodišnjoj Leni!

Lena Krstić rođena je kao prvo dete Maje i Dušana i potpuno zdrava beba. Simptomi bolesti javili su se pred njen prvi rođendan. Ima dijagnozu retkog oblika leukemije, a ozdravljenje je moguće transplantacijom matičnih ćelija koštane srži. U ponedeljak će dvogodišnja Lena primiti poslednji blok hemoterapije, a nakon toga je potrebno da se što pre uradi transplantacija u Italiji za koju je roditeljima potrebno 150 hiljada evra.

Maja i Dušan Krstić su u braku tri i po godine. Lena im je prvo i jedino dete, rođena je 8. maja 2014. godine. Problemi sa zdravljem javili su se pred samu proslavu njenog prvog rođendana.

„U nedelju je trebalo da slavimo Lenin prvi rođendan, a u četvrtak je bila u bolnici. Do tada nije imala ni prehladu. Lekari u to vreme nisu imali tačnu dijagnozu, osim što je bilo jasno da je došlo do velikog pada imuniteta. Nakon deset dana vratili smo je iz bolnice kući i izgledalo je da se oporavila“, rekao je Niškim Vestima otac Dušan.PRVI PUT U BOLNICI

Međutim, Lenino zdravlje se pogoršavalo i ubrzo je utvrđena i dijagnoza. Lena ima veoma redak oblik leukemije, koji nije karakterističan za dečji uzrast već za odrasle. Krstić kaže da su lekari savetovali transplantaciju matičnih ćelija koštane srži kao jedini spas za njegovu devojčicu.

Ta translantacija se u Srbiji radi od 2009. godine i to veoma retko, pa naši lekari nemaju toliko iskustva, a u Evropi se radi već decenijama. U Nemačkoj košta između 250 i 300 hiljada evra, dok su u Italiji duplo jeftiniji, zato smo se odlučili za Italiju. Jedan deo para skupili smo i sami, uzećemo i kredite, ali je ipak suma od 150 hiljada ogromna i svaka pomoć je dobrodošla“, objašnjava Krstić.SA DUSANOM

Dodaje i da zna da u Ministarstvu zdravlja Srbije postoji fond za lečenje naše dece u inostranstvu. Pored toga što im se letos direktno obratio za pomoć, Lena nije ušla na taj spisak. Obratili su se i NURDOR-u.

NURDOR je Leninu zdravstvenu dokumentaciju poslao na kliniku u Bolonju. Postoji mogućnost da na transplantaciju odemo i o trošku te klinike, ali, za sada još ništa nije stoprocentno potvrđeno, „kazao je Dušan Krstić.

U međuvremenu, mala Lena ide na hemoterapije, a poslednji blok primiće u ponedeljak. Oporavak traje četiri do šest nedelja.

Trebalo bi da nakon oporavka od hemoterapije Lena što pre ode na transplantaciju, jer se najviše vremena gubi u pretrazi donora. Postoji svetska banka donora matičnih ćelija i nadamo se da će se tamo naći i adekvatan donor za našu ćerku. Ali, u postupak mora da uđe što pre, a naše je da kako znamo i umemo sakupimo 150 hiljada evra, „ dodao je.lena sa naocarima

Niške Vesti pozivaju čitaoce koji su u mogućnosti, da pomognu Lenino lečenje uplatom na dinarski račun koji je otvoren na ime oca Dušana Krstića. Broj je 205-9011006774150-61.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com