Društvo

Car Konstantin, most između obrazovanja, istorije, kulture i građana

Tradicionalna povelja Car Konstantin koju svake godine dodeljuje opština Medijana pripala je direktoru lokaliteta Viminacijum prof. dr Miomiru Koraću. Priznanje se dodeljuje za dugogodišnju saradnju sa školom koja nosi ime poznatog imperatora i opštine koja slavi njegovo delo kao i doprinos profesora Koraća u očuvanju istorijskih vrednosti.

Direktor Arheološkog instituta Viminicaijum prof. dr Miomir Korać rekao je prilikom uručenja nagrade da postoje ličnostosti koje su most između ljudi, različitih institucija. Konstantin je most između osnovne škole i lokaliteta gde je Konstantin dolazio, a koji je rođen u Nišu. To je najbolji način za uspostavljanje prijateljstva.

„Dolazim zatečen jer nailazim na nešto što u meni gura emocije. Osećam se kao kod kuće. Ne dolazim toliko često u Niš, ali osećam da sam kao kod kuće. Na jednu pruženu ruku i someh koji vas dočekuje, ne možete da ostanete ravnodušni. Ovde nailazim na pojedince koji iniciraju promene, kaže Korać.

Škola je ceo dan u znaku lika i dela Cara Konstantina. Govori se i o nagrađenima koji su dali veliki doprinos Srbiji i srpskom narodu, rekao je direktor škole Nenad Stefanović.

„Škola dodeljuje povelju hrišćanstvu u čast imperatora Cara Konstantina čije ime škola nosi. Do sada su je dobili Matija Bećković, Dragoslav Mihailović, Vladeta Jerotić. Profesor Korać daje veliki istorijski dopronos slavi kulture Srbije“, dodao je direktor Stefanović

„Izuzetna čast mi je da uručim nagradu gospodinu Koraću za sve ono što je uradio u prethodnom periodu i lada je reč o institutu Viminacijum i celokupnog kulturno umetničkog nasleđa naše zemlje“, rekao je predsednik opštine Medijana Milan Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com