Društvo

tajk u pravosuđu od 1

Zaposleni u pravosuđu najavili su generalni štrajk 1. novembra, za koji predsednik Višeg suda u Nišu, Zoran Krstić kaže da je opravdan. Kako ističe, pravosudni službenici traže povećanje zarada, ali da će se poštovati minimum procesa rada i da štrajk neće ugroziti interese građana u hitnim pritvorskim predmetima.

Zaposleni u sudskoj administraciji od 1. novembra stupaju u generalni štrajk, najavili su predstavnici sindikata, jer su nezadovoljni platama. Zahteve su poslali ministarstvu pravde, premijeru, Visokom savetu sudstva i predsednicima sudova.

Zoran Krstić„Štrajk zaposlenih u pravosuđu je opravdan, jer oni zaista imaju niska primanja. Smanjen je broj tih radnika i sada imaju ogromne obaveze na poslu. Sa te strane, podržavamo njihove zahteve, a sa druge, postigli smo dogovor sa njima da se omogući odvijanje procesa koji su hitni u pritvorskim predmetima“, kaže predsednik Više suda u Nišu, Zoran Krstić.

Država, ustanove i javna preduzeća su najčešće tužena strana

On je povodom Evropskog dana civilne pravde i susreta sa građanima i studentima prava u organizaciji Višeg i Osnovnog suda, dodao da je u toku ove godine Viši sud primio više od 7.500 predmeta, najviše u oblasti građanske materije.

Država, ustanove i javna preduzeća su najčešće tužena strana, objašnjava Krstić.

Dan otvorenih vrata„Najveći broj predmeta usmeren je ka državi i korisnicma budžetskih sredstava. To je pojava koju treba ispitati zašto smo došli u takvu situaciju“, ističe Krstić.

U toku je rešavanje starih predmeta, kaže Krstić, i dodaje da je 70 odsto tih predmeta rešeno. U zavisnosti od složenosti, proces može trajati i nekoliko godina. Iz oblasti izvršenja postoje predmeti koji su stari i više od jedne decenije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com