Kultura

Ništa nije teško kad se radi ono što se voli

Ovog vikenda smo uživali u lepom i toplom vremenu i, oni koji su u nedelju šetali parkom Svetog Save, imali su priliku da uživaju i u muzičkom nastupu škole muzike “By Heart” u kojoj je Oliver Katić mentor pevačima koji su nam toga dana pokazali šta su spremili.

I pored toga što smo polaznike ove škole slušali na džez festivalu Nisville, bilo je lepo prisetiti se i uživati još jednom.

 14787005 10209155801830247 1721010038 o 

Jedan od polaznika škole je i Risto Keković, student Elektronskog fakulteta:

14813262 10209168545428829 278182892 o

U školi muzike “By Heart” sam otprilike godinu i nešto. Sa Oliverom se znam od ranije, sarađivali smo jer sam počeo da se bavim muzikom i pre nego što sam došao u školu. Privuklo mi je pažnju, a kako sam oduvek voleo da pevam, odlučio sam da se pridružim. Utisci su mi vrlo pozitivni. Sa tehničke strane sam napredovao, to stoji. Ne bih da zvučim neskromno, ali sam i sam primetio u svom pevanju samopouzdanje, sigurnost, kvalitet pre svega, što su i drugi primetili. Ono što mi je daleko bitnije je što sam upoznao jako dobre ljude sa kojima ova saradnja traje već nekoliko meseci, a sve to mi možda i više znači nego samo pevanje.”

Risto nam je govorio i o nastupu koji bi izdvojio, kao i o samoj školi muzike:

Ako bih baš morao da izaberem nastup koji bih izdvojio, mislim da bi to bio nastup na ovogodišnjem Nisville festivalu gde sam sa kolegom Lazarom pevao pesmu koju smo zaista dugo spremali. To je bio nastup pred velikim brojem ljudi i utisci koje sam tada stekao mi ostaju zauvek kao divna uspomena. Što se same škole tiče, ona se izdvaja po harmoniji koja vlada u istoj. Mi se međusobno podržavamo toliko da kada nastupamo, mi smo nama najveća podrška. To se odnosi na sve, ne samo na pevače već i na polaznike ostalih odseka ove škole.” 

U svakoj oblasti bitno je imati kvalitetnog mentora, a evo šta Risto kaže o Oliveru:

“Saradnja sa Oliverom je vrlo profesionalna, ali tu je onaj osećaj koji se stvara kada smo pored njega. Prvi put kada sam došao na čas, imao sam veliku tremu pred njim da pevam iako je on već bio u prilici da me čuje kako pevam. Ali, ubrzo je ta trema nestala jer on, na neki njegov način, pronađe zajednički jezik sa nama. On čini da nam pevanje bude odušak i da uživamo u tome.”

Njegov kolega iz škole, Dimitrije Kostić, student Filozofskog fakulteta u Nišu sa smera komuniciranje i odnosi s javnošću, takođe nam je govorio o njegovom iskustvu i o tome šta on smatra bitnim kada je pevanje i muzika u pitanju:

“Za školu sam saznao slučajno, uputio me je drug koji tamo svira gitaru. Bavio sam se pevanjem i pre toga, ali je sve bilo nekako površno i rešio sam to da promenim. Sada sam već skoro godinu dana ovde i uživam. Ne postoje reči kojima bih mogao opisati koliko sam zadovoljan i koliko je lepo biti deo toga, ali sve što sam ovde preživeo bilo je fantastično. Nedavno smo imali nastup ispred Tržnog centra Forum i to bih posebno izdvojio kao divno iskustvo.”

Dimitrije ovu školu naziva domom, a šta poručuje mladim ljudima koji žele da se bave muzikom:

“Mene ovo ispunjuje najpre jer time želim da se bavim, a i zbog svega ostalog. Uspeo sam da stvorim taj osećaj kao da sam kod kuće kada odem tamo. I još nešto, ko želi da se bavi muzikom, moj savet je da što pre počne sa tim. Ako to žele, sami sebe bi trebalo da pokrenu na takav postupak.”

14826385 10209161560094200 1001645631 n

Ova škola muzike ima veliki broj polaznika pevanja, klavijature, gitare, bubnja i svakoga dana taj broj postaje veći. Među tim polaznicima je i Lazar Stevanović, student anglistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Lazar nam je već poznat kao vokalni solista benda “BOOM 92”, ali ovoga puta smo razgovarali sa njim o školi “By Heart”:

“Decembra sam postao učenik ove škole. To mesto mi je postalo drugi dom. I to ne samo meni, već skoro svim polaznicima iste. Započet je rad na višeglasju, što zahteva jaku grupnu volju i istrajnost, a mi toga imamo na pretek. Međusobno smo bliski, i to čini zajednički rad mnogo boljim i lakšim, jedno drugome pomažemo, jedno drugo bodrimo. Naravno, sve to vodi, organizuje i održava Oliver. Tu je i nas voljeni korepetitor Aleksandar Stevanović, koji, pored Olivera, ima najviše strpljenja za nas i naše hirove. Ova škola mi omogućuje usavršavanje u onome što je postalo važan deo mog života, muzici. Pristup je iskren i otvoren, radi se sa zrelim i iskusnim osobama. To je jedna ustanova u kojoj svako ko voli muziku može da pronađe sebe, bilo da je u pitanju pevanje, sviranje gitare, klavijatura ili bubnjeva. Čast mi je što imam priliku da budem deo te priče.”

 O čemu razmišlja dok je na sceni i šta je, zapravo, bitno za dobar scenski nastup, Lazar kaže:

“Na sceni razmišljam o tome što radim, isključivo o tome. Onog momenta kada uzmem mikrofon u ruke, samo me muzika i stvaranje iste zanimaju. Za dobar nastup su obavezni uporan rad i posvećenost. Kao i za bilo šta drugo. Koncentracija treba da bude na visokom nivou. Ali nista od navedenog nije toliko teško kada se radi ono što se voli.”

Koji su njegovi dalji planovi pored nastupa s bendom BOOM 92 i same škole muzike:

 
“Moji planovi su da spojim lepo i korisno i da kroz lično usavršavanje i trud počnem da živim od spoja muzike i engleskog jezika. Ima mnogo toga da se radi kako bi se to postiglo, teško je ostvariti taj cilj, ali sam ja spreman da dam sve od sebe u pokušaju da isto ostvarim.”
 

14787504 10209155801110229 1649019991 o

Ukoliko do sada niste imali prilike da čujete ove mlade, talentovane ljude, možda je sada pravo vreme. Nikad se ne zna, možda ćete i vi poželeti da se bavite muzikom!

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com