Zdravlje

Kako sprečiti nastanak osteoporoze

Osteoporoza predstavlja sistemsku bolest kostiju koja se u velikom procentu dijagnostifikuje i utvrđuje na aparatu za merenje koštane gustine. Rezultati se dobijaju odmah, što olakšava prepisivanje adekvatne terapije, kažu stručnjaci iz Instituta u Niškoj Banji. Danas je Svetski dan borbe protiv osteoporpze.

 

Vežbanjem sa prolaznicima, savetima fizioterapeuta i reumatologa, Institut Niška Banja obeležio je današnji dan. Nišlije su imale pregršt pitanja za stručnjake iz ove oblasti, a najčešća su bila ona koja se odnose na to kako se bolest dobija i kako je preduprediti.svetski dan o

„Lečim se od osteoporoze već devet godina. Nije nasledni faktor već pad na skočni zglob, a rendgenski snimak je pokazao da je kost osteoporotična. Logično sam i sama shvatila da ja tu bolest imam. Uzimam terapiju i sada je pod kontrolom, kaže Ivana Strah iz Niša.

„Došla sam da se raspitam o toj bolesti, kako da postupam u slučaju da je imam, kako da se hranim, da li bi trebalo da budem fizički aktivnija“, rekla je za naš portal Srbijanka Cvetković.OSTEO YENA

Odgovore na znatiželjne, i u glavnom starije građane, dali su stručnjaci Instituta koji su svoja znanja i iskustva u radu sa pacijentima podelili sa slučajnim prolaznicima.

„Može postojati smanjenja koštana gustina kada je reč o ostepeniji, ali kod njih postoji rizik za nastanak preloma. Kod onih koji su već doživeli prelom uz smanjenju koštanu gustinu, neophodno je adekvatno lečenje“, kaže dr med. Rozita Filipov šef odeljenja fizikalne medicine i rehabilitacije u Institutu Niška Banja.

Prevencija za osteoporozu je najbitnija. Treba unositi vitamine D, uvesti pravilnu ishranu obogaćenu kalcijumom, izlaganje Suncu, održavanje kilaže u vrednostima noramale. Terapija lekovima difosfonata je delotvorna, a potrebno je uvesti i fizičku aktivnost.

„Mnogo teža je sekundarna prevencija kada iz cele popoulacije moramo da izdvojimo osobe koje su na visokom riziku za osteoporozu i da ih pošaljemo na DXA denzitometrijsko snimanje koje je već godina u svetu predstavlja zlatni standard za dijagnozu osteoporoze”, ističe dr Saša Milenković internista reumatolog.

Sekundarna osteoporoza je mnogo teža i potrebno je dobro poznavanje I kombinovanje faktora rizika, ali su najznačajniji ženski pol, starost, deficit estrogena, pušenje, mršavost, naglašava on.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com