Kultura

PLES je strast, ljubav i život

U Nišu preko deset godina radi jedan od najtrofejnijih klubova u Srbiji. Plesni klub “Fenix” osnovali su Snežana Jaćimović i Radomir Pajić, a različitim vidovima plesa do sada su naučili na hiljade polaznika. Uz njih, trener u klubu je i Brazilac koji Nišlije uči kapoeri, mešavini plesa i borilačke veštine. Za Niške Vesti, Snežana kaže da je ples velika strast koja budi emocije i osećaj za lepotu. Ovo je priča o niškom klubu, ali pre svega priča o ljubavi prema plesu.

Ples je moj život

Kada kažemo “ples”, mislimo na pokret ljudskog tela koji može biti umetnost, vid druženja, ritual ili zabava. Jedno je sigurno, ples postoji otkada postoje ljudi, a pretpostavka je da je još pračovek voleo igru oko vatre.

Snežana Jaćimović kaže da je ljubav prema muzici i plesu osetila još u najranijem detinjstvu, uz brata koji se bavio muzikom.

Bila sam okružena muzičarima i u meni se javila potreba za stvaranjem i pravljenjem prvih koreografija. Imala sam veliku sreću da se kao vrlo mala pronađem u onome što me čini srećnom, a to je ples. Ples je moj zivot, moja velika strast zato što pokretima izražava emocije i budi osećaj za lepo. Svojim najvećim uspehom smatram to što radim ono što volim i što svoje znanje i ljubav prema plesu prenosim na svoje plesače,” počela je priču o “Fenixu” i svojoj ljubavi, Snežana Jaćimović, direktor, osnivač i trener u klubu.

O trenerima, asistentima i kapoeri

Niški plesni klub “Fenix” jedan je od najtrofejnijih plesnih klubova u Srbiji. Registrovan je u Ministarstvu prosvete i sporta, član je Srpske Asocijacije plesnih organizacija i Svetske federacije IDO (International Dance Organization). Klub ima tri trenera i asistente.

Snežana Jaćimović je diplomirani trener plesa, trener specijalista, profesionalni koreograf i plesač, osnivač i direktor plesnog kluba. Radomir Pajić je profesionalni koreograf, trener i plesač i takođe osnivač kluba. Ravnopravno uz njih, trener je i majstor kapoere Luis Pinto de Faria, rodom iz Brazila. O saradnji sa Brazilcem, Snežana kaže:

“Nama je zadovoljstvo što možemo ugostiti majstora kapoere i sarađivati sa njim. Luis ozbiljno shvata svoj rad, a njegova ljubav prema kapoeri jasno se vidi na treninzima, kao i po entuzijazmu polaznika koji uživaju u učenju ove, nama malo poznate, borilačke veštine.Capoeira di Mestre Baixinho 600x407

Luis Pinto de Faria kapoeru trenira već 38 godina i nosi zvanje majstora kapoere, a ceo svoj život usmerio je ka razvijanju ove veštine.

“Poznavalac je borilačkih veština, plesova i filozofije koju je proučavao kako bi unapredio svoje znanje i poboljšao tehniku i umeće u kapoeri. Njegov pozitivan stav, ambicija i volja, doprinose da ga smatramo članom našeg tima.”, dodaje Jaćimović.

Sa polaznicima, zaljubljenicima u ples, rade i asistenti Lora Kostić, Anđela Šakota, Teodora Kostić, Danijela Milošević, Katarina Ilić i Anđela Kocić. One su višegodišnje državne prvakinje u modernim disciplinama, učesnice produkcije koja je osvojila vicešampionsku titulu, kao i deo male grupe koja je među osam najboljih u svetu.

Plesni klub “Fenix” zvanično je osnovan 2009. godine, mada postoji preko deset godina. Pre osnivanja, radio je pod imenom plesnog kluba iz Jagodine koji se zvao “La Luna”.

Kroz klub je do sada prošlo nekoliko hiljada polaznika, ne samo iz Niša već i iz okolnih gradova: Vranja, Prokuplja i Aleksinaca. Ovde se može naučiti hip-hop, disko dens, strit dens šou, brejkdens, elektrik dens, kapoera i dečji ples.

“Najveće interesovanje vlada za moderne discipline, hip hop i disko dens,“ tvrdi Jaćimović.GENERAL Dance First

Uspesi “Fenix-a”

Na nedavno održanom prestižnom svetskom prvenstvu u disko densu u Bohumu u Nemačkoj, u konkurenciji preko 3000 najboljih plesača iz celog sveta, Fenix je ušao u top 8 najboljih na svetu. Na medjunarodnom takmičenjenju (SIDF 2016) uz učešće preko hiljadu plesača, klub je  ušao u top 10 najboljih koreografija u svim disciplinama i osvojio prvo mesto.

Na međunarodnom takmičenju u Novom Sadu (Dance Fest Novi Sad) gde je učestvovalo preko 3000 plesača, “Fenix” je osvojio dva prva mesta i to u kategoriji disko densa (formacija odraslih) i hip hopa (formacija dece). Time je klub ušao u top 10 najboljih koreografija.SERTIFIKAT

Fenix je dobio sertifikat “Firma od poverenja” koji se dodeljuje za odličnu reputaciju, doslednost u radu i za korektnu saradnju sa klijentima i poslovnim saradnicima.

Takođe, imaju titulu prvaka i vicešamiona na Svetskom Kupu u Italiji za 2010. godinu, vicešampioni sveta u Nemačkoj za 2006.godinu, višegodišnji su državni prvaci u disko densu, hip hopu, strit šou, elektrik bugiju i brejk densu. U ovim plesnim disciplinama su i višegodišnji prvaci Balkana.

Zašto je dobro učiti ples

Moderan ples, kao kombinacija umetnosti i sporta, kod dece razvija mnoge korisne osobine: motoričke sposobnosti (brzinu, spretnost, lakoću izvođenja pokreta), pravilno držanje tela, razvoj mišića, koordinaciju pokreta, ravnotežu i muzikalnost,

Obezbedjuje efikasan i kvalitetan psiho-fizički razvoj, pomaže razvoju lične sigurnosti i samopouzdanja, razvija osećaj za lepo i estetske vrednosti, razvija maštu, a razvija I timski rad kod dece.

“Svi ovi korisni aspekti se kod dece razvijaju kroz posebno osmišljene plesne programe koji su prilagođeni njihovom uzrastu. Program obuhvata miks elemenata iz modernog plesa, klasičnog baleta, korektivne gimnastike sa glumom, kroz pokret. Celokupan rad i vežbanje na času su praćeni muzikom čime se istovremeno podstiče razvoj muzikalnosti i ritmičnosti,” objasnila je Snežana Jaćimović .

Planovi za budućnost

Planovi ovog kluba su takmičenja i postizanje vrhunskih sportskih rezultata, širenje i promocija u gradovima širom Srbije kao i obuka novih asistenata.

“Želimo da obučimo što više ljudi koji će da šire našu kulturu i naš stil plesa koji se kroz godine rada pokazao uspešnim i napravio mnogo prvaka,” dodala je Snežana Jaćimović.RS2

Na pitanje Niških Vesti koji ples je njen omiljeni, Snežana je odgovorila:

“Teško pitanje. Svaki ples nosi različitu energiju i pleše se na drugačiju vrstu muzike tako da zavisi od trenutnog raspoloženja, od muzike koja nas pokreće kao i od plesača koji nas inspirišu . Moj partner, Radomir Pajić i ja, volimo sve stilove, jer ples nema granica, a to možete da vidite i u našim koreografijama koje su dosta stilski raznolike,” zaključila je.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com