Kultura

POČINJU Dani Venecuele u Nišu

Izložba fotografija sa tri tematske celine, predstavljanje tradicionalnih plesova i projekcija filma “Večni pepeo” otvaraju večeras u 18 sati u Niškom kulturnom centru nedelju venecuelanske kulture. Narednih 6 dana NKC biće domaćin brojnih manifestacija u čast Republike Venecuele.

Fotografije o indogenim narodima, turističkim bogatstvima i putevima kojima je prošao Ugo Čavez, deo su bogate venecuelanske tradicije kojom će otpočeti istoimeni dani u Nišu.

Ambasadorka Venecuele u Srbiji, njena Ekselencija Dr Dije Nader de El Andari, kaže da se prvi put raznolika kultura i istorija njene zemlje predstavljaju u Nišu.

“Nadam se da će doći dosta ljudi da nas bolje upozna. Dosadašnji boravak u Nišu mi je već pružio više od očekivanog jer se ovde osećam divno. Drago mi je da smo ovde baš na datum oslobođenja vašeg grada, a 12. oktobar se slavi i u Venecueli, pa imamo nešto zajedničko. Kod nas se obeležava 524. godina od dolaska Kolumba na Američko tle, što je dan otpora indogenih naroda u Venecueli,” kazala je.AMBASADORKA

Niški kulturni centar je pre dosta godina imao reviju čileanskih filmova, pa je kažu, ovo prirodan nastavak predstavljanja latinoameričkih ostvarenja i njihove kulture.

“Pripremu za ovaj događaj počeli smo prošle godine i pažljivo smo birali filmove kojima ćemo predstaviti Venecuelu. Osim filma “Araja” koji datira iz 1959. godine i koji je dobio nagradu Kanskog festivala, ostali su snimani od 2003. do 2011. godine, a predstavljaju tematski presek koji je obeležio venecuelansko društvo. Nadamo se da će ovi filmovi zainteresovati Nišlije da i sami potraže nešto iz bogate kinematografije ove južnoameričke zemlje” ističe Dejan Dabić, urednik filmskog programa NKC.VENE NASLOVNA

Pored ostvarenja “Večni pepeo” koji otvara nedelju venecuelanske kulture u Nišu, na repertoaru su filmovi “Južno od granice”, “Araja”, “Neće biti TV prenosa revolucije”, “Razglednice iz Lenjingrada” i “Pobuna u Karakasu”. Ulaz je slobodan, a početak projekcija je svakoga dana od 19h do 17. oktobra, u maloj sali Niškog kulturnog centra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com