Ekonomija

Bugarski privrednici zainteresovani za saradnju sa niškim firmama

Na poslovnom forumu koje je održan u Regionalnoj privrednoj komori Niša okupio je desetak bugarskih privrednika iz oblasti prehrambene industrije, IT, elektronskog i mašinskog sektora, kako bi se bliže upoznali sa poslovanjem firmi iza našeg regiona. Niške firme predstavile su svoje potencijale za privrednu saradnju i investicije, kao i mogućnosti internacionalizacije poslovanja u saradnji sa Evropskom mrežom preduzetništva.

Bugarski biznismen, Veselin Ilijev, rado učestvuje na ovakvim skupovima i kaže da već postoji veoma ozbiljna saradnja sa srpskim privrednicima.

„Susedni smo zemlje i nemamo jezičkih barijera. Lako se razumemo i možemo da radimo bez prepreka. U maju ove godine, delegacija iz Niša i Pirota gostovala je kod nas i postigli smo dobre rezultate i dogovorili da dovedemo pet firmi, a na kraju se za poslovni forum prvo u Pirotu, a zatim i u Nišu prijavilo 11 preduzeća iz Bugarske. Veliki su potencijali saradnje sa firmamam iz vašeg regiona i pozivam ih, naročito niške, da 20. novmebra dođu u Sofiju na Međunarodne susrete privrednika“, rekao je Ilijev u Nišu.

Evropska mreža preduzetništva (Enterprise Europe Network), kao najveća evropska mreža za poslovnu podršku, nudi raznoliku pomoć malim i srednjim preduzećima u Evropskoj uniji i šire. Formirana je 2008. godine od strane Evropske komisije sa ciljem efikasnog i efektivnog iskorišćavanja potencijala malih i srednjih preduzeća na jedinstvenom evropskom tržištu. Aktivna je u 50 zemalja širom sveta, sa više od 600 partnera (agencije, univerziteti, istraživačko-tehnološke razvojne institucije).

Ovo je šesti put da privrednici iz Bugarske sarađuju sa privrednicima iz Srbije, kaže dr Vladislav Marjanović sa Ekonomskog fakulteta i član Evropske mreže za preduzetništvo.

„Ovaj poslovni forum bi trebalo da umreži mala i srednja preduzeća iz našeg regiona, jer se Evropska mreža za preduzetništvo bavi podsticanjem razvoja malih i srednjih preduzeća i njihovom internacionalizacijom tako da je ovo jedinstvena prilika da se u Nišu sretnu preduzeća iz Bugarske i Srbije“, dodao je Marjanović.

Bugarski privrednici su pored individualnih sastanaka i dogovora sa srpskim firmama obišli i Slobodnu zonu Pirot.

„Interesovanje je veliko i mi smo uradili standardnu prezentaciju naših poslovnih mogućnosti. Dobro sarađujemo sa bugarskim privrednicima, ali se borimo da ih ima više“, rekao je predsednik RPK Niš, dr Dragan Kostić.

logo zaposljavanje

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com