Kultura

Ljubici Arsić nagrada “Stevan Sremac”

Po oceni tročlanog žirija, najbolja prozna knjiga u 2015. godini je “Rajska vrata” Ljubice Arsić i njoj će ove godine pripasti književna nagrada “Stevan Sremac”, saopštavaju iz Niškog kulturnog centra.

Žiri u sastavu predsednik, Vasa Pavković i članovi Aleksandar Gatalica i Snežana Milosavljević Milić, većinom glasova doneo je odluku da nagradu „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2015. godini dodeli Ljubici Arsić za roman „Rajska vrata“ u izdanju Lagune iz Beograda.

“Roman „Rajska vrata“ potvrđuje činjenicu da je Ljubica Arsić jedan od naših najagilnijih i kvalitetnijih proznih pisaca,”piše u obrazloženju tročlanog žirija.LJUBICA

Smeštajući zbivanja svog najnovijeg romana u Firencu i Beograd, Ljubica Arsić je živo i ubedljivo prikazala dve kulture i dva civilizacijska obrasca. Baveći se veoma rizičnim žanrom ljubavnog romana, ona je snagom erudicije i talenta učinila ono što se smatra teško dostižnim, pomirila je ukus najstrožije kritike i dosta široke publike.

Večita tema ljubavi u „Rajskim vratima“ je prikazana u izrazito savremenom kontekstu.

Žiri je ove godine razmatrao preko stotinu romana i zbirki priča, a u uži izbor za nagradu ušle su knjige Laura Barna „Crveni presek“, Svetislava Basare „Anđeo atentata“, Dragana Lakićevića „Slatka je muzika“ i Dejana Tiago Stankovića „Estoril“.

Nagradu dodeljuje grad Niš, a organizator je Niški kulturni centar. Čine je plaketa i novčani iznos, a Ljubici Arsić će biti uručena novembra, tokom trajanja tradicionalne manifestacije „Dani Stevana Sremca”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com