Kultura

Kroasan i kafa sa francuskim slikarom

Generalni sekretar Evropske kuće u Bordou Filip Anri Ledri gost je Niša. Ovaj francuski diplomata, germanista, dramski pisac, reditelj, kulturni poslenik izazvao je veliku pažnju mladih Nišlija u EU info kutku koji ga je ugostio. Doživljava nas, kako kaže, kao ljude koji nisu ni prevše srećni, ni tužni. „Bogati ste duhom, ali ste oskudno odeveni“.

Vitez Nacionalnog reda za zasluge Republike Nemačke, počasni građanin Grada Brastilave, umetnik, slikar i putnik amater, prevodilac, germanista, specijalista u nemačkoj i austrijskoj dramskoj i poetskoj književnosti, diplomata. On je Filip-Anri Ledri, a Srbija je trenutna destinacija u kojoj je našao inspiraciju za svoje slike. Novinarima MCN-a je otkrio da inspiraciju pronalazi u putovanjima.

francuz„Odeća, navike, građevine, kuće, spomenici. Naravno i kultura ljudi, njihov način života. Različite stvari vidim kao inspiraciju, a svaka zemlja ima svoju kombinaciju boja i oblika. Moja vizija gradova i zemalja su moje slike. Kada me pitaju kakav je neki grad ja volim da pokažem svoju sliku i kažem: „Ovakav!“

Filip Anri Ledri je jedan i od začetnika saradnje između grada Niša i Departmana Žirond u Francuskoj. U EU info kutku je podsetio da je u prethodnih godinu dana nekoliko mladih Nišlija boravilo u Žirondu potpuno besplatno. Plod ove međunarodne saradnje je i predstava „Hodač“’ Studentskog kulturnog centra Niš. Departman Žirond sarađuje i sa osnovnom školom „Kralj Petar Prvi“ i muzičkom školom u Nišu. Ističe da mu se Niš dopada i da je idealan za turiste.

„Niš i region nemaju magnet za turiste, poput nekog velikog muzeja recimo. Niš ne treba da se takmiči ni sa Beogradom ni sa Sofijom. U njemu ima i istorijskih mesta, i tragičnih mesta kao što su logori, ima osnove koje mogu da se nadograđuju. Grad i region bi trebalo da razvijaju takozvani turizam bliskosti, za sve ljude koji su voljni da upoznaju i Niš i ceo kraj oko njega“, objašnjava Ledri.

dec

Na pitanje novinara kako bi prikazao Srbe na svojim slikama Ledri odgovara:

„Ni previše srećne, ni tužne, nešto između. Bogate duhom, ali oskudno odevene“

Zainteresovanim Nišlijama uz kroasan i kafu govorio je i o značaju i perspektivi Evropske unije.

„Evropski mediji favorizuju evroskeptcizam i zato je nužno ukazivati na brojne pogodosti Evropske unije. Kada meni, sugrađani u Bordou kažu da treba napustiti EU, ja ih pitam da li su svesni da, recimo, usavršavanje njihove dece putem TEMPUS programa finansira Unija ili da je prelepi, moderan most u Bordou delom finansiran od strane EU“

Kako je doživeo druge narode, gradove i kulturu Nišlije će moći da vide u nedelju, 25. septembra na izložbi u niškom Oficirskom domu od 18h.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com