Društvo

U petak migrirajte u Noć istraživača

Tradicionalna manifestacija Noć istraživača održaće se na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi u petak, 30. septembra u periodu od 17 časova do ponoći, najavili su organizatori. Ovogodišnja tema Noći istraživača su migracije, a održava se pod motom “Istraži, prikaži, znanje potraži”. Niš je jedan od 12 gradova u Srbiji koji obeležavaju Noć istraživača.

„Tema ovogodišnje Noći istraživača su migracije. O njima će se govoriti sa više različitih aspekata, kroz migracije ljudi, biljaka, životinja, nauke’’, najavila je organizatorka događaja u Nišu prof. dr Aleksandra Pavlović.

Osim u Tvrđavi, Noć istraživača će se paralelno odvijati i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

„Predavanje Naši zaboravljeni velikani na kome ću govoriti o ljudima koji su dali doprinos nauci, ali ih je naš narod zaboravio. Takođe, posetioci će moći da se upoznaju sa našom opservatorijom i opremom koju imamo, a na krovu opservatorije govorićemo o migracijama u kosmosu“, najavio je je profesor PMF-a Dragan Gajić.

Doprinos Noći istraživača će, tradicionalno, dati i gimnazija „Svetozar Marković“ čiji profesori i đaci organizuju dve interaktivne postavke i jednu izložbu.

„Kroz interaktivnu postavku Konstantin Veliki-nepoznato o poznatom predstavićemo Konstantina sa aspekta istorijskog dela i kulturnog uticaja koje Vizantija ima na ovim prostorima. Prirodnjaci pripremaju interaktivnu postavku Vratiće se rode o migracijama ptica, a sa radošću najavljujemo i izložbu o životu i radu čuvene Marije Kiri’’, istakao je direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ Marijan Mišić.

111

Menadžerka EU info kutka Danijela Vučić podsetila je da je „Niš jedan od 12 gradova u Srbiji i oko 250 u Evropi u kojima se organizuje Noć istraživača, ove godine sedma po redu“.

Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava Noć istraživača kroz program Horizon 2020. Ulaz je slobodan. O ostalim detaljima Noći istraživača u Nišu možete pogledati ovde.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com