Društvo

Seksualno obrazovanje uvesti u škole

Edukacija mladih o metodama i značaju kontracepcije veoma je važna za reproduktivno zdravlje, ali i za smanjenje broja prekida neželjenih trudnoća, izjavio je povodom obeležavanja Svetskog dana kontracepcije u Nišu dr Dušan Simić.

Na Svetski dan kontracepcije, na platou ispred Kalče održana je akcija podele flajera o savremenim metodama kontracepcije kako bi se građanima ukazalo na važnost reproduktivnog i seksulanog zdravlja.

2ecb9f3a1bad84c582ca9e8708766943“Mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose, a u srpskom obrazovanju nema predmeta koji bi pomogao u podizanju svesti o značaju kontracepcije. Kako bi se mladima približile različite metode kontracepcije rade se vršnjačke edukacije”, rekao je dr Simić.

Osnovni cilj ovogodišnje kampanje je podsticanje i ohrabrivanje tinejdžera da o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju razgovaraju sa ljudima u koje imaju poverenje. 

Adolescenti i mladi ljudi su, u većini slučajeva, dugi niz godina pod rizikom od nenameravane trudnoće i polno prenosivih infekcija. O neophodnosti edukacije o ovim temama uglavnom postoji slaganje u našem društvu. Pa ipak, u postojećem sistemu obrazovanja nema predmeta koji bi se time bavio. U nastavu iz predmeta Biologija za završne razrede osnovne škole fragmentarno su uključeni delovi koji govore o reproduktivnoj anatomiji i funkciji čoveka, ali su izostavljene druge teme koje se tiču, na primer, kontracepcije, polno prenosivih infekcija, seksualnog zlostavljanja, rodnih pitanja.

Neke nevladine organizacije u školama povremeno drže edukacije i radionice o reproduktivnom zdravlju, najčešće sa naglaskom na HIV infekciju i njenu prevenciju. Pa ipak, povremena predavanja nisu dovoljna da mladima prenesu sve potrebne informacije u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem i pravima.

 

Lekari savetuju da je veoma važno da se koristi savremena kontracepcija, da kasnije ne bi bilo posledica kao što su neželjena trudnoća, abortus ili seksualno prenosive infekcije.

“Zbog činjenice da u Srbiji još postoje izražene predrasude o savremenoj kontracepciji, razgovor o ovoj temi sa lekarima, stručnjacima ili prijateljima je veoma važan, naročito ako se ima u vidu da u seksualnoj vezi odgovornost imaju oba partnera”, ističu promoteri kampanje Svetskog dana kontracepcije.

Više od polovine mladih u Srbiji nema dovoljno informacija o savremenoj kontracepciji, iako više od 85 odsto njih smatra da je seks u vezi veoma važan. Prema nezvaničnim informacijama u Nišu se na godišnjem nivou obavi oko 7.000 namernih prekida trudnoće.

Svetski dan kontracepcije pokrenut je sa idejom da se podigne svest o značaju savremene kontracepcije i potrebi da se njenom upotrebom smanji broj neželjenih trudnoća i seksualno prenosivih bolesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com